Reteaua Corect

Bloomberg anunță în avans mutările BNR: dobânda cheie se va majora la 3%

Scris de newsreporter in 05 aprilie 2022 la 10:39, in Business. 461 vizualizari Intra in discutie Taguribloomberg, BNR, dobanda cheie shortlinkhttp://crct.ro/nzoR

România va majora marţi, cel mai probabil, costul creditului pentru a cincea oară consecutiv, în încercare de a tempera cel mai rapid avans al inflaţiei din ultimii 14 ani, într-un moment în care riscurile generate de războiul din ţara vecină Ucraina continuă să pună presiune asupra economiei, transmite Bloomberg. Banca Naţională a României va creşte dobânda cheie cu o jumătate de punct, la 3%, anticipează 9 dintre cei 12 analişti intervievaţi de Bloomberg. Ceilalţi trei prognozează o creştere mai modestă a dobânzii, până la 2,75% pe an, la şedinţa de politică monetară care va avea loc marţi, prima de când Rusia a invadat Ucraina, scrie Agerpres, potrivit Știripesurse.

În pofida faptului că a accelerat ritmul de creştere a ratei dobânzii la şedinţa de politică monetară din luna februarie, România se află încă în urma unor state din regiune precum Polonia, Ungaria sau Cehia care au făcut mişcări mai puternice în ultimele luni. Îngrijorările cu privire la impactul războiului din Ucraina şi preţurile mari la energie i-au determinat pe oficialii BNR să adopte o abordare mai prudentă. BNR prognozează că inflaţia va accelera până la 9,6% la finalului anului, de la 8,5% în ianuarie, existând potenţialul unei creşteri până în zona de două cifre. Abia la finele lui 2023 inflaţia ar urma să revină în banda de variaţie avută în vedere de BNR.

"În absenţa unor măsuri eficiente pentru a ţine sub control preţurile la energie, inflaţia ar putea trece de 11% la vară din cauza ponderii mari a alimentelor şi energiei în coşul de consum. Banca Naţională este reticentă la ideea de a îmajora dobânda în linie cu băncile centrale din regiune, şi ne aşteptăm ca dobânda de politică monetară să fie majorată până la 4%", au declarat analiştii UniCredit, Dan Bucşa şi Mihai Jugravu.

Economia României ar urma să încetinească semnificativ în acest an din cauza situaţiei geopolitice şi a creşterii facturilor la utilităţi care a avut un impact asupra firmelor şi cetăţenilor, iar unii analişti nu exclud scenariul unei recesiuni tehnice în prima parte a acestui an. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât în 9 februarie majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.