Aprobată săptămâna aceasta de Camera Reprezentanţilor şi Senat, măsura elimină potenţialul unui faliment guvernamental fără precedent care ar fi declanşat valuri de şoc în economia SUA şi la nivel global.

"Aprobarea acestui acord bugetar a fost crucială. Riscurile nu ar fi putut fi mai mari", a declarat Biden din Biroul Oval vineri seara, conform agenţiilor.

"Nimic nu ar fi fost mai catastrofal", a spus el, "decât să nu se plătească datoria ţării".

Acordul a fost negociat de Biden şi de Speakerul Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, oferind republicanilor o parte din reducerile de cheltuieli federale solicitate, dar menţinând priorităţile majore ale democraţilor. Acesta creşte plafonul datoriei până în 2025 - după alegerile prezidenţiale din 2024 - şi oferă legislatorilor obiective bugetare pentru următorii doi ani, în speranţa să asigure stabilitatea fiscală pe măsură ce se înteţeşte sezonul politic.

"Nimeni nu a obţinut tot ce şi-a dorit, dar poporul american a primit ceea ce avea nevoie", a spus Biden, evidenţiind "compromisul şi consensul" din acord. "Am evitat o criză economică şi o prăbuşire economică."

Biden a folosit ocazia pentru ca să enumere realizările mandatului său în timp ce candidează pentru realegere.

În ultimii 20 de ani, deficitul SUA s-a majorat constant, ajungând, conform Departamentului Trezoreriei, la o datorie curentă record de 31,4 trilioane de dolari, depăşită (prin raportare la PIB) doar în 2020 şi în 1946.

În medie, fiecare american datorează $94.188, raport care exprimă una dintre condiţiile relativei bunăstări naţionale - datoria SUA contribuie la finanţarea programelor critice pentru americani, inclusiv beneficii de pensie şi dizabilitate, asistenţă medicală, securitate economică şi apărare naţională.

Ţara datorează trilioane de dolari instituţiilor străine, inclusiv guvernelor, băncilor centrale, corporaţiilor şi altor investitori. Guvernele străine deţin o mare parte din datoria publică, care include obligaţiuni de trezorerie şi alte titluri de valoare.

Datoria externă a SUA era situată la $24,5 trilioane în decembrie 2022.

Potrivit usafacts.org, din ianuarie 2023, Japonia deţinea 1,1 trilioane de dolari în bonuri de trezorerie americane, ceea ce o face cel mai mare deţinător străin al datoriei naţionale.

Al doilea cel mai mare deţinător este China, care deţinea datorii americane de 859 de miliarde de dolari.

Regatul Unit rămâne al treilea cel mai mare deţinător, cu 668 de miliarde de dolari.

Următoarea este Belgia, care deţine 331 de miliarde de dolari.

Luxemburgul completează primele cinci creditoare americane cu 318 de miliarde de dolari.

Încetarea de plăţi a SUA ar declanşa o devastatoare catastrofă financiară şi economică pe întreaga planetă.

Şi iată cum, printr-o semnătură, un om salvează lumea.

Cum, de altfel, cu un deget pe butonul roşu, lumea poate fi desfiinţată nuclear.

Nu este uimitor?!

În ce lume trăim?