Reteaua Corect

BERD a investit anul trecut o sumă record în economia Moldovei

Scris de newsreporter in 27 ianuarie 2023 la 11:15, in Business. 390 vizualizari Intra in discutie Taguriberd, economie, Moldova shortlinkhttp://crct.ro/nANO

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a investit în 2022 o cifră record de 525 de milioane de euro în 14 proiecte în Moldova. Investițiile au sprijinit securitatea energetică, modernizarea infrastructurii-cheie și întreprinderile mici și mijlocii, transmite IPN, potrivit Știripesurse.

Investițiile anuale ale băncii au crescut de cinci ori față de cifrele din 2021, când s-au situat la 106 milioane de euro, în condițiile în care Moldova s-a confruntat cu o inflație ridicată și cu o criză energetică globală cauzată de urmările războiului, precum și cu un aflux de refugiați din Ucraina.

Șefa BERD Moldova, Angela Sax, a declarat că anul 2022 a fost o provocare pentru Moldova și regiune, iar Banca a făcut față provocării. „Nu numai că am investit un volum record care a oferit un colac de salvare economiei moldovenești, ci am și acordat fonduri într-un ritm record, asigurându-ne că banii noștri au mers în economia reală, oferind beneficii moldovenilor de rând care au fost afectați în mod deosebit de războiul din Ucraina”, a precizat Angela Sax, citată într-un comunicat de presă.

Printre punctele de reper ale activității BERD de anul trecut s-au numărat eforturile băncii de a ajuta Moldova să-și protejeze securitatea energetică pe fondul creșterii prețurilor la energie. Banca i-a împrumutat Guvernului de la Chișinău 300 de milioane de euro pentru a-și diversifica aprovizionarea cu gaze din alte surse decât cele rusești și pentru a procura gaz din centrele europene.

În ce privește infrastructura, banca a împrumutat 100 de milioane de euro pentru a finanța în continuare reabilitarea drumurilor din apropierea graniței sale cu Ucraina, sprijinind integrarea regională și fluxurile comerciale continue dintre Moldova, piețele sale tradiționale și Uniunea Europeană.

De asemenea, BERD și-a intensificat în mod semnificativ activitățile în sectorul bancar. Investițiile sale în instituții financiare s-au dublat, ajungând la 80 de milioane de euro în 2022, întrucât banca a acordat noi linii de creditare către trei bănci pentru împrumuturi acordate întreprinderilor mici și mijlocii.

Până în prezent, BERD a investit peste două miliarde de euro prin intermediul a 159 de proiecte în Moldova.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.