Reteaua Corect

BCE se pregătește să reducă sprijinul oferit economiei

Banca Centrală Europeană (BCE) ar urma să anunțe, joi, reducerea sprijinului important oferit economiei zonei euro, care a permis acesteia din urmă să evite criza, informează AFP, consultat de Agerpres.

Reunit la Frankfurt, Consiliul guvernatorilor BCE ar urma să discuta în ședința de joi reducerea lină a programului de stimulare monetară adoptat de BCE în 2015, program care combină dobânzi extrem de scăzute cu achiziții de obligațiuni publice și private în ideea de a injecta lichidități în circuitul monetar. Aceste achiziții de active, efectuate într-un ritm de 60 de miliarde de euro pe lună, denumite ''quantitative easing'' (QE) — relaxare cantitativă—, ar putea fi reduse în mod semnificativ de la începutul anului viitor.

Scenariul anticipat de majoritatea investitorilor este o scădere la jumătate a achizițiilor de active, până la 30 de miliarde de euro pe lună începând din luna ianuarie 2018, pentru o durată de nouă luni. În același timp însă, BCE vrea să își păstreze o marjă de manevră pentru a putea proceda la o nouă relaxarea dacă situația din zona euro o va impune.

"BCE nu vrea să provoace un electroșoc, ci mai degrabă să îi liniștească pe investitori anunțând că va interveni în continuare în mod puternic pe piețe", a declarat Sylvain Broyer, economist la Natixis.

În consecință, Mario Draghi trebuie să își aleagă cu atenție cuvintele. Situația politică din zona euro este tensionată, având în vedere criza din Spania și alegerile din Italia. O eliminarea prea brutală a sprijinului oferit economiei ar putea relansa îngrijorările investitorilor cu privire la datoria țărilor celor mai fragile.

Cursul de schimb al monedei euro va juca și el un rol important în discuțiile oficialilor BCE. Mario Draghi a declarat în mod clar că este preocupat de un euro puternic deoarece riscă să limiteze exporturile și în consecință să afecteze creșterea economică și inflația. Moneda unică s-a apreciat semnificativ în raport cu dolarul de la începutul acestui an și în prezent este cotată la 1,18 dolari.

O reducere a programului de relaxare cantitativă ar limita masa de euro în circulație, majorând cursul monedei unice. În sens invers, BCE trebuie să țină cont și de situația din SUA, unde dobânzile cresc și fac plasamentele în dolari mai atractive, ceea ce duce la scăderea euro.

În jurul orei 11:45 GMT, ar urma să fie anunțate deciziile adoptate la ședința de joi, majoritatea economiștilor estimând că BCE va menține dobânda de bază la nivelul zero, iar dobânda la depozite la minus 0,40%, urmând ca analiștii să se concentreze pe conferința de presă a lui Mario Draghi.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.