Reteaua Corect

Basescu: Proiectul Nabucco, viabil cu implicarea Turkmenistanului

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca proiectul Nabucco este viabil, atat timp cat parteneri vor fi Azerbaidjan si Turkmenistan, considerand "absolut corecta" solicitarea partii turkmene de a obtine garantii ca gazul va fi solicitat si cumparat.

Traian Basescu.jpg Traian Basescu.jpg
Sursa imagine: presidency.ro

"Trebuie sa fac publica satisfactia mea pentru disponbilitatea Turkmenistanului de a participa la politica energetica a UE prin dezvoltarea Coridorului sudic. In acelasi timp, insa, consideram absolut corecta solicitarea expresa a Turkmenistanului de angajare in aceste proiecte bazata pe doua elemente fundamentale: un acord politic intre UE si Turkmenistan si constituirea unui consortiu in vederea realizarii conductei pe sub Caspica intre Turkmenistan si Azerbaidjan", a declarat Traian Basescu, citat de Mediafax.
El a facut o precizare, pentru a nu exista "niciun dubiu".

"Romania sustine pozitia Turkmenistanului ca inainte de realizarea consortiului care sa faca posibil transportul gazului intre Turkmenistan si Azerbaidjan trebuie semnat un document politico-juridic la cel mai inalt nivel pentru a da garantii ca gazul va fi solicitat si cumparat", a mai spus Basescu.
El a apreciat ca "proiectul Nabucco este un proiect viabil, atata timp cat parteneri in acest proiect vor fi Azerbaidjan si Turkmenistan".
Seful statului roman a facut aceste afirmatii dupa intalnirea cu omologul turkmen, Gurbanguli Berdimuhamedov, aflat in vizita oficiala in Romania.
Proiectul Nabucco vizeaza cresterea securitatii energetice a Europei prin diversificarea resurselor de gaze naturale, care depind in prezent in mare masura de importurile din Rusia. Gazoductul urmeaza sa aduca gaze din Asia Centrala pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria.
Actionarii proiectului sunt OMV (Austria), Transgaz Medias, Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania). Capacitatea conductei urmeaza sa fie de 31 miliarde metri cubi pe an, iar costurile investitiei sunt estimate la 7,9 miliarde euro.

1.

Nabucco amana pentru 2013 inceperea lucrarilor la gazoduct. VEZI de ce

Publicat in 06 Mai 2011 la 13:17

Consortiul Nabucco a amanat inceperea lucrarilor de constructie a gazoductului cu un an, pana in 2013, si data la care ar trebui sa aiba loc primele livrari de gaze naturale cu doi ani, pana in 2017, potrivit unui comunicat transmis vineri.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.