Reteaua Corect

Intalnire secreta intre bancheri si Mugur Isarescu

Sefii celor mai importante banci de pe piata romaneasca s-au intalnit aseara cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, una dintre temele dezbatute fiind posibilitatea ca principalele noua grupuri bancare din Romania sa solicite reducerea expunerii pe piata locala in cadrul intalnirii de la Bruxelles cu FMI si BNR, care va avea loc peste doua zile.

Acordul de la Viena, semnat de principalele noua banci cu capital strain din Romania, potrivit caruia grupurile trebuie sa-si mentina expunerea pe piata locala la nivelul din martie 2009, ar putea fi usor revizuit, a declarat joia trecuta Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, noteaza Adevarul. Mai exact, bancilor le-ar putea fi permis sa isi reduca expunerea prin retrageri de capital din filialele din Romania.

Guvernatorul a precizat ca revizuirea acordului nu trebuie inteleasa gresit de romani. El a explicat ca reducerea expunerii bancilor straine pe piata romaneasca - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit - inseamna o reducere a datoriei pe termen scurt si nu faptul ca bancile "pleaca cu banii".

La randul sau, Mihai Bogza, presedintele Bancpost, filiala a grupului elen Eurobank EFG, spune ca este posibil ca unele grupuri bancare sa ceara reducerea expunerii in conditiile in care capitalul este plasat ineficient in Romania, in lipsa unei creditarii. El considera insa ca economia romaneasca nu va fi afectata de o eventuala revizuire a angajamentelor bancilor straine intrucat banii plasati aici nu sunt utilizati in economie.

De asemenea, in cadrul intalnirii de aseara, bancherii si guvernatorul au discutat despre contextul macroeconomic in conditiile majorarii TVA de la 19% la 24% si despre costul creditarii statului, in conditiile in care bancherii nu vor sa cumpere titluri de stat in lei la dobanzi mai mici de 7% pe an, au mai declarat sursele citate de Adevarul.

A.E.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.