Reteaua Corect

FMI: Boomul creditarii a lasat tarile din Est mai sarace decat daca acesta nu ar fi avut loc

Scris de A E in 20 iulie 2010 la 10:33, in Finante-Banci. 28 vizualizari Intra in discutie Taguricreditare, FMI, saracie shortlinkhttp://crct.ro/n56I

Un document de lucru, realizat de doi experti si Fondului Monetar International (FMI), releva ca noile state membre care au inregistrat o expansiune a creditarii in perioada 2003-2008 nu numai ca s-au confruntat cu o volatilitate mai mare a capitalurilor, ci au inregistrat ulterior si cele mai mici rate medii de crestere economica. Cu alte cuvinte, boomul activitatii de acordare a imprumuturilor a lasat tarile baltice si o parte dintre cele din Europa Centrala si de Est mai sarace decat daca acesta nu ar fi avut loc.

Explozia creditarii in tarile baltice si in cele din regiunea Europei Centrale si de Est, inregistrata dupa 2003, le-a lasat mai sarace decat ar fi ajuns daca acest boom nu ar fi avut loc, spun economistii Fondului Monetar International. Acestia mai arata, in cadrul unei analize inti­tulate „Explozia creditarii in statele nou intrate in Uniunea Europeana: Ghinion sau politici incorecte?”, ca extinderea bancilor din Vest a „inundat” noile state membre ale UE cu bani si a ajutat la construirea unor dezechilibre care le-au depasit cu mult pe cele inregistrate ina­inte de criza financiara din Asia.

Pra­busirea care a urmat expansiunii pietei creditelor arata ca  tarile baltice si cele din estul regiunii au crescut mai putin pe parcursul perioadei 2003-2010, decat cele care au avut o structura diferita a datoriei, cum sunt Polonia, Slovacia si Republica Ceha. „Tarile cu cea mai mare crestere a creditarii nu s-au confruntat doar cu o volatilitate mai mare a capi­talurilor, ci au inregistrat pana la urma si cele mai mici rate de crestere econo­mica medie”, mentioneaza autorii do­cumentului, Bas Bakker, seful misiunii FMI pentru Bulgaria, si Anne-Marie Gulde, membra a misiunii Fondului in Estonia.

Cititi mai departe pe Financiarul

A.E.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.