Reteaua Corect

Deputatii au clarificat modul de trecere la dobanzile din OUG 50/2010

Scris de Dinu Boboc in 14 octombrie 2010 la 10:07, in Finante-Banci. 32 vizualizari Intra in discutie Taguricamera deputatilor, credite, dobanda, oug 50/2010 shortlinkhttp://crct.ro/n67

Comisia pentru industrii si servicii din cadrul Camerei Deputatilor a gasit o solutie de compromis care clarifica modul de trecere la noile dobanzi prin OUG 50: marjele se vor calcula la dobânzile initiale ale contractelor de credit.

In forma promovata de guvern, OUG 50 continea neclaritati pe care bancherii le-au folosit in favoarea lor, in special in privinta trecerii la noile formule de calcul a dobanzilor, adica Euribor/Robor/Libor (in functie de moneda creditului) plus o marja fixa reprezentand costurile bancii, informeaza Money.ro.

 

Paragraful era interpretabil atat de catre bacheri care doreau sa urce costurile ratelor cat si de catre clientii care vroiau sa atace in instanta bancile si sa ceara dobanzi foarte mici, sub costurile la care bancile se finanteaza.

 

“Pentru creditele cu dobanda variabila aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, marja de dobanda va fi stabilita prin scaderea din valoarea dobanzii variabile, de la data incheierii contractului, a valorii indicelui de referinta de la data incheierii contractului. In contractele de credit in care era prevazuta o anumita marja, aceasta va fi inlocuita cu marja calculata conform prezentului paragraf”, se arata in comunicat.

 

Spre exemplu, sa presupunem ca un credit in euro contractat la jumatatea anului 2008 avea o dobanda variabila initiala de 8% pe an, dobanda dupa care varia acest credit fiind una interna, stabilita arbitrar de catre banca, iar aceasta dobanda se aduna la o marja fixa. Acum insa, pentru calculul noii dobanzi, marja va fi diferenta dintre Euribor la semnarea contractului (5%, la scadenta de 6 luni) si dobanda totala de la data semnarii contractului. Astfel, obtinem o marjă de 3% care se aduna la indicele Euribor la 6 luni de acum, adica 1,2%, si se obtine o rata de dobanda de 4,2% pe an.

 

D. B.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.