„IMM cauta sa-si optimizeze cheltuielile, trecandu-le la deductibile pentru a reduce impozitul pe profit. Astfel foarte multe au o situatie financiara precara, dar in realitate imaginea lor financiara este mai buna, dar incearca sa cosmetizeze cheltuielile pentru a obtine beneficii pe partea fiscala, insa, pierd la finantare, pentru ca standardele de creditare sunt mai dure”, a explicat Dumitru, citat de wall-street.ro.
Un alt aspect, care limiteaza accesul la finantare, este ca foarte multe IMM-uri isi schimba foarte des sectorul de activitate. In 2009, fata de 2008, o pondere 10% dintre intreprinderile mici si mijlocii si-au schimbat activitatea; „domeniul de activitate se schiba substantial si este greu sa ai predicitibilitate in ceea ce priveste accesul tau la finantare”.
In ceea ce priveste standardele de creditare, de la inceputul crize IMM-urile si companiile mari, au inregistrat o intarire a standardelor de creditare.
In sectorul de IMM-uri, acest proces a fost unul foarte rapid, pentru ca portofoliile lor s-au deteriorat mult mai rapid iar bancile au incercat sa-si acopere riscul din activitatea de creditare.
„In prezent standardele au ramas la un nivel destul de restrictiv si nu e posibila o relaxare prea curand, in contextul in care portofoliile s-au deteriorat”, a mai spus Dumitru.
G.D.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.