Reteaua Corect

Banca centrală a Turciei pune piciorul în prag - Ia măsuri radicale privind disponibilitatea acordăr

Scris de newsreporter in 21 august 2022 la 11:12, in Business. 297 vizualizari Intra in discutie Taguribanca centrala, turcia shortlinkhttp://crct.ro/nA33

Banca centrală a Turciei a anunţat sâmbătă noi măsuri legate de disponibilitatea creditelor, între care obligativitatea ca băncile să constituie garanţii mai mari, la câteva zile după ce a şocat pieţele cu o nouă reducere a dobânzii cheie cu 1 punct procentual, la 13%, transmite Reuters, potrivit news.ro. Potrivit instituţiei, măsurile au rolul să susţină stabilitatea financiară şi să întărească mecanismu lde transmitere monetară, după ce s-a referit la necesitatea de a corecta decalajul tot mai mare între dobînda de politică monetară şi dobânzile de împrumut, atunci când a redus dobânda cheie, joi, relatează știripesurse.

Banca centrală a înlocuit nivelul rezervelor necesare pentru credite, de 20%, cu unul mai ridicat, cu o garanţie mai ridicată, de 30%, sub formă de titluri de trezorerie.

Autorităţile turce, inclusiv banca centrală şi autoritatea de reglementare bancară BDDK, au luat anterior măsuri pentru a limita împrumuturile acordate companiilor, cu excepţia celor care sunt exportatori neţi, ca parte a unui plan economic care urmăreşte să transforme marele deficit de cont curent la un excedent.

Luna trecută, grupurile de afaceri s-au plâns de reglementări şi au spus că firmele de producţie nu pot accesa finanţare cu rate scăzute.

Ca parte a noilor măsuri ale băncii centrale, băncile trebuie să păstreze o garanţie de 20% în titluri de stat, pentru împrumuturile comerciale acordate cu o rată a dobânzii de peste 1,4 ori rata actuală de referinţă de 16,32%.

Creditorii trebuie să deţină o garanţie de 90% în titluri de stat, dacă un împrumut comercial acordat va avea o rată a dobânzii mai mare de 1,8 ori dobânda de referinţă.

Timothy Ash, analist la Blue Bay Asset Management, a spus că noile reguli ale băncii centrale, care au rolul de a reduce dobânzile împrumuturilor fac activitatea bancară foarte complicată.

”(Acestea) vor mări preocupările legate de supraîncălzire, vor stimula inflaţia şi vor pune mai multă presiune de scădere a lirei”, a spus Ash pe Twitter.

 

știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.