Reteaua Corect

Banca centrală a Germaniei, premieră în ultimii 40 de ani

Scris de newsreporter in 04 martie 2021 la 10:44, in Business. Europe, Germany 443 vizualizari Intra in discutie Taguribanca centrala, bundesbank, germania, profit shortlinkhttp://crct.ro/nxtw

Pentru prima dată după 1979, Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) nu va distribui guvernului de la Berlin profitul realizat în anul care s-a încheiat, deoarece se pregăteşte pentru riscurile "considerabile" asociate cu programele de stimulare adoptate în perioada pandemiei, transmite Bloomberg, potrivit AGERPRES, citat de Știripesurse.

Comparativ, anul trecut Bundesbank a transferat către guvernul german un profit de 5,9 miliarde euro, realizat în anul 2019. Miercuri însă, Bundesbank a informat că nu a realizat profit pentru anul 2020, adăugând că a decis să îşi majoreze provizioanele de risc cu 2,4 miliarde euro până la 18,8 miliarde euro.

"Măsurile extraordinare de politică monetară au dus la creşterea riscurilor în bilanţurile noastre. De exemplu, riscul de default a crescut pentru că am achiziţionat volume mari de obligaţiuni coporate. De asemenea, riscurile asociate cu evoluţia dobânzilor au crescut şi ele", a declarat preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann.

Şi alte bănci centrale din zona euro ar putea să sufere o diminuare a profiturilor ca urmare a unor măsuri de sprijin adoptate de BCE. Autorităţile monetare din Estonia şi Austria au anunţat deja o diminuare a câştigurilor pentru anul 2020.

În mod tradiţional, Ministerul german al Finanţelor mizează în fiecare an, inclusiv pentru acest an, pe un profit de 2,5 miliarde de euro care este distribuit de Bundesbank. De la introducerea monedei euro, în 1999, Bundesbank a făcut profit în fiecare an, cel mai bun rezultat fiind cel din 2011, de peste 11,2 miliarde euro.

De asemenea, Banca Centrală a Germaniei primeşte o parte din profitul realizat de Banca Centrală Europeană, având în vedere că are cea mai mare participaţie, 26%, la BCE. Surplusul BCE este distribuit către băncile centrale naţionale ale clor 19 state membre care formează zona euro. Însă în 2020, profitul realizat de BCE a fost de 1,643 miliarde euro, în scădere cu 33% faţă de profitul record de 2,366 miliarde euro înregistrat în 2019, în principal ca urmare a reducerii veniturilor nete din dobânzi.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.