Reteaua Corect

Avertisment: Germania ar putea redeveni „bolnavul Europei“

Economiştii se aşteaptă ca următorul deceniu să fie pentru Germania, cea mai mare economie europeană, unul de performanţe modeste, aceasta urmând să fie redenumită din acest motiv „bolnavul Europei“, scrie The Wall Street Journal, potrivit Ziarului Financiar.

Creşterea economiei germane a atins un minim pe şase ani în 2019, în condiţiile în care aceasta s-a confruntat cu dificultăţi în industria auto, vitală pentru ea, cu o creştere economică în încetinire din partea Chinei şi cu impactul conflictelor comerciale la nivel mondial. Cu o creştere a PIB-ului de numai 0,6% anul trecut, economia Germaniei a avansat în cel mai lent ritm din 2013, anul de apogeu al crizei datoriilor din zona euro, trasă în jos fiind de un declin de 3,6% al sectorului manufacturier. În pofida clarificării Brexi­tului şi semnării unei prime faze a acordului comercial dintre SUA şi China, economiştii se aşteaptă ca economia Ger­ma­niei să înregistreze o creştere extrem de modestă în acest an.

Guvernul german şi-a revizuit recent estimarea de creştere economică pe acest an la 1,1% de la 1%, potrivit Reuters. Cea mai mare economie europeană a evitat la mustaţă recesiunea anul trecut, iar sondajul lunar realizat de institutul Ifo arată că încrederea companiilor a scăzut, fapt ce sugerează că economia a avut un început de an slab.

Riscurile pe termen scurt includ intensificarea tensiunilor comerciale dintre SUA şi UE, absenţa unui pact privitor la relaţiile comerciale viitoare dintre UE şi UK, încetinirea economiei chineze şi reticenţa Berlinului în a-şi creşte cheltuielile, scrie The Wall Street Journal.

Pe termen mai lung, industria auto germană, vitală pentru un sector manufacturier care reprezintă aproximativ un sfert din economie, şi sectorul bunurilor de capital în extindere au în faţă provocarea schimbărilor tehnologice rapide şi competiţiei în creştere. Populaţia în curs de îmbătrânire a ţării şi infrastructura în curs de deteriorare reprezintă alte riscuri la adresa creşterii germane.

„Deceniul următor va fi unul al performanţelor slabe, iar Germania ar putea fi văzută din nou drept bolnavul Europei“, arată Joerg Kraemer, economist-şef la Commerzbank.

Pentru acest an, economiştii se aşteaptă ca în continuare consumul privat să-şi îndeplinească rolul de pilon major al economiei germane.

Încrederea consumatorilor a înregistrat o creştere neaşteptată la început de an, sugerând că aceştia sunt pregătiţi să-şi deschidă portofelele şi să susţină creşterea generală a economiei, notează Reuters.

„Startul pozitiv al climatului de consum din 2020 ne confirmă estimarea că în continuare consumul privat va fi un pilon important al economiei germane în acest an“, arată Rolf Buerkl, cercetător GfK.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.