În ultimii ani Departamentul Justiției al SUA a implementat mai agresiv legea împotriva acordurilor de neangajare și ne-recrutare, iar unii indivizi au deschis și procese. În Europa chestiunea nu prea a fost o prioritate până acum.
Ceea ce s-ar putea schimba curând, a declarat Olivier Guersent, director general al departamentului antitrust al Comisiei Europene.
„Evident că examinăm și niște practici care nu prea ne-au apărut pe radar până acum, cum ar fi acordurile de neangajare”, a declarat el la o conferință din New York, fără a oferi detalii.
Juriști specializați în legislația antitrust afirmă că astfel de înțelegeri de neangajare pot fi considerate acorduri care îngrădesc competiția pe piața muncii.
Ei spun că autoritățile pentru protejarea competiției din Portugalia, Franța, Spania, Croația, Olanda, Ungaria, Polonia, Grecia, Lituania, România și Germania au investigat astfel de acorduri ori au acționat contra lor.
Comisia, responsabilă cu implementarea legislației privind competiția în toate cele 27 țări ale UE, poate amenda companiile cu până la 10% din cifra de afaceri globală pentru violări antitrust și le poate dispune să înceteze practicile anti-competiție.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.