Reteaua Corect

Au EXPLODAT amenzile aplicate supermarketurilor: tone de fructe și legume retrase de pe piață

Scris de newsreporter in 19 Mai 2019 la 10:13, in Business. 391 vizualizari Intra in discutie Taguriamenzi, anpc, fructe, legume, supermarket shortlinkhttp://crct.ro/nurZ

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că a aplicat amenzi de peste un milion de lei, în urma a noi controale efectuate la marii operatori economici care comercializează legume şi fructe, în întreaga ţară, relatează Știripesurse.ro.

"Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) continuă campania de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în marile lanţuri de magazine tip hipermarket/supermarket, depozite şi pieţe en-gros, începută în această primăvară", informează comunicatul, conform News.ro.

Astfel, în perioada 2-16 mai, s-a desfăşurat o nouă serie de acţiuni de control în toate judeţele ţării şi în Municipiul Bucureşti, în care au fost verificaţi 656 operatori economici, din care la un număr de 341 (52%) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare.

A fost verificată o cantitate de 376,7 tone fructe şi legume proaspete din care 57,7 tone (15,3%) nu se încadrau în prevederile legale.

"Ca urmare a deficienţelor constatate, comisari ANPC au dispus următoarele măsuri: oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 21 tone fructe şi legume, în valoare de 238.398 lei, produse improprii consumului uman; oprirea temporară de la comercializare a a 17 tone fructe şi legume în valoare de 101.884 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; aplicarea de 427 sancţiuni contravenţionale dintre care 217 avertismente şi 210 amenzi contravenţionale în valoare de 1.076.600 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor", se mai precizează în comunicat.

Între principalele abateri constatate, în timpul acţiunilor de control, a fost faptul că: legumele şi fructele aveau menţiunea pe etichetă “calitatea I”, dar, în fapt, erau pătate, deshidratate sau cu consistenţă moale; legumele şi fructele erau depreciate calitativ (cu consistenţă modificată, cu lovituri mecanice, cu colonii de mucegai etc.).

De asemenea, lipsea menţiunea ţării de origine şi a calităţii legumelor şi fructelor şi nu erau afişate informaţii privind calibrul, soiul şi calitatea legumelor şi fructelor comercializate în vrac. În plus, precizează ANPC, informaţii eronate/înşelătoare erau afişate pe eticheta aflată la vânzare comparativ cu menţiunile inscripţionate pe ambalajul legumelor şi fructelor.

S-a constatat totodată că exista o neconcordanţă între informaţiile de la raft şi cele din avizul de însoţire a mărfii, cu privire la provenienţa acesteia, dar şi o neconcordanţă între preţul de la raft faţă de preţul de la casă.

În unele cazuri, nu erau afişate preţurile de vânzare sau lipseau autorizările necesare spaţiului de vânzare.

"Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îi asigură pe cetăţeni, că nu tolerează nicio abatere de la prevederile legale şi că va supraveghea, la fel ca până acum, piaţa şi se va asigura, în continuare, de respectarea drepturilor consumatorilor", subliniază ANPC.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.