Reteaua Corect

Atenţie! Frenezia împrumuturilor pentru consum este la maxim

Scris de newsreporter in 21 februarie 2019 la 11:21, in Business. 395 vizualizari Intra in discutie Taguri2018, consum, credite, dobanzi, împumuturi shortlinkhttp://crct.ro/nu3E

Creditele noi pentru populaţie au depăşit în 2018 nivelul din anii de boom şi au ajuns la 35,8 mld. lei. Pentru că au scăzut dobânzile, moneda de împrumut este leul, scrie Ziarul Financiar.

Populaţia a luat de la bănci împrumuturi noi în lei şi euro în valoare de 35,8 mld. lei în 2018, cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani şi cu peste un miliard de lei mai mult mult decât în anii de boom ai economiei 2007-2008, arată datele BNR agregate de ZF.

Populaţia s-a împrumutat în 2018 în prinicipal pentru susţinerea consumului. Împrumuturile pentru nevoi personale au reprezentat 22,4 mld. lei, adică aproape două treimi din totalul creditelor acordate de bănci pe segmentul de retail. Faţă de 2017, creditele noi pentru consum s-au majorat cu 19%. Pentru achiziţia de locuinţe populaţia a împrumutat anul trecut de la bănci 13,4 mld. lei, ceea ce înseamnă o creştere de peste 6% faţă de 2017.

„Principalul factor care a determinat creşterea volumului de credite noi către populaţie în 2018 a fost creşterea venitului disponibil, creşterea medie a salariilor din 2018 a fost de +13,1%. În al doilea rând, ratele dobânzilor practicate au jucat şi ele un rol în expansiunea creditării.(...) În ciuda faptului că ROBOR a crescut anul trecut cu circa 1,6 puncte procentuale, în cazul creditelor de consum DAE medie din 2018 a fost cu doar 0,6 puncte procentuale mai mare faţă de 2017, deoarece aproximativ 80% din creditele noi acordate au avut rata fixă a dobânzii“, explică Horia Braun, economistul - şef al BCR.

Moneda preferată de populaţie pentru împrumuturi a rămas şi în 2018 leul, circa 97% din finanţări fiind contractate în lei.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.