Reteaua Corect

Atacul asupra SIF Oltenia - o crimă financiară la lumina zilei

Scris de newsreporter in 11 octombrie 2020 la 09:38, in Business. 715 vizualizari Intra in discutie TaguriASF, atac, SIF Oltenia shortlinkhttp://crct.ro/nwMN

De la încasarea celor 140 de milioane de euro, reprezentând finalizarea tranzacţiei prin care SIF Oltenia (SIF5) şi-a vândut (către Erste Group Bank) participaţia de 6,29% (1.023.534.303 de acţiuni) de la Banca Comercială Română (BCR), s-au împlinit doi ani alaltăieri, pe 9 octombrie.

Alaltăieri.

Operaţiunea a atras decernarea, în cadrul Galei anuale BURSA, a Premiului de excelenţă pentru cea mai importantă tranzacţie de pe piaţa de capital românească în 2018, conferit lui Tudor Ciurezu, care a fost omagiat şi în cadrul altor festivităţi ale pieţei noastre de capital, organizate în acel an.

Toată lumea a admirat (sau a invidiat) chibzuinţa şi norocul lui Ciurezu, care, după această lovitură, a speculat momentul căderii generale a cotaţiilor la Bursa de Valori Bucureşti (provocată de Ordonanţa de Urgenţă nr. 114 din 28 decembrie 2018) şi a reinvestit banii în acţiuni lichide, la preţuri avantajoase (pentru achiziţii de acţiuni BRD şi Banca Transilvania a investit aproximativ 45 de milioane de euro, restul banilor aşteptând oportunităţi ulterioare; la final, circa 80% din suma obţinută iniţial a fost folosită în achiziţii de acţiuni bancare).

Acel triumf a fost, însă, clipa care a declanşat agresiunea administratorului SIF Banat Crişana şi persecuţia Autorităţii de Supraveghere Financiară asupra preşedintelui SIF Oltenia Tudor Ciurezu şi a echipei sale de administrare.

De doi ani, Tudor Ciurezu şi ai săi sunt hăituiţi cu pretenţii şi acuzaţii fanteziste prin care concurenţii săi de la SIF Banat Crisana îi destructurează managementul, în dauna societăţii şi a celorlalţi acţionari.

Administratorul SIF Banat Crişana se foloseşte de suportul primit de la anumiţi lucrători din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) - o instituţie a cărei corupţie este notorie, de unde puşcăriile îşi recoltează pensionarii în mod periodic.

ASF îi tolerează "cooperativei" structurate în jurul SIF Banat Crişana concertarea ilegală a unui număr de unsprezece alte fonduri de investiţii şi cu SIF Muntenia, ca să poată dicta în Adunările generale ale acţionarilor concurentului său SIF Oltenia.

Astăzi, la doi ani de la acel triumf care a urcat echipa managerială a SIF Oltenia pe prima poziţie între cele cinci SIF-uri, Tudor Ciurezu şi ai săi se confruntă cu perspectiva certă a îndepărtării de la conducere şi încă nu oricum, ci eliminarea urmează să fie umilitoare, batjocoritoare, arbitrară, fără temei în performanţă, ba chiar în pofida performanţei fondului:

- ASF a cerut documente în vederea reevaluării tuturor celor cinci membri ai Consiliului de Administrare, probabil ca să-i invalideze pe indezirabili, deşi se află la capăt de mandat (şi să nu mai poată să candideze la viitoarele alegeri); ASF are în vedere şi aplicarea de amenzi usturătoare, cum a mai facut-o;

- AGA impusă de "cooperativă" SIF Banat Crişana avea pe ordinea de zi o succesiune de subiecte (nu doar stupide ci) contrare legii, dar şi atragerea răspunderii asupra a patru dintre cei cinci membri ai echipei de administrare, pentru o vină imaginară, dar asta nu va impiedica "cooperativa" să aprobe măsura punitivă; după care "cooperativa" şi-a propus să-i revoce pe administratori şi nimic nu o împiedică să o facă;

- Urmează o altă AGA pentru alegerea membrilor echipei de administrare, în care "cooperativa", desigur, îşi va impune oamenii proprii.

Care este raţiunea pentru care o echipă de administrare performantă este eliminată de concurenţa ostilă prin manevre abuzive şi de supraveghetorul pieţei?

Cum se poate ca o echipă de administrare concurentă, care numără printre consultanţi, ca factor de mare influenţă, un infractor condamnat pentru spălare de bani şi manipularea pieţei de capital, o echipă stigmatizată ea însăşi de manipularea pieţei şi de management realmente discutabil, să obţină largul suport al ASF ca să-şi impună supremaţia asupra SIF Oltenia, în dauna celorlalţi acţionari şi a societăţii?

Textul care urmează arată cum se poate.

Prin abuz din poziţia de acţionar ostil, nesancţionat; prin concurenţă neloială, tolerată de Autoritatea de Supraveghere Financiară; prin manipularea pieţei, cu complicitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară; prin hărţuire, ameninţare şi amenzi aplicate celor de la SIF Oltenia de către Autoritatea de Supraveghere Financiară; prin încălcarea legii.

FUNDAMENTUL ABUZULUI SIF BANAT CRIŞANA: CONCERTAREA ILEGALĂ, PERMISĂ DE ASF

Metoda de răsturnare a managementului SIF Oltenia de către concurenţa sa de la SIF Banat Crişana este rudimentară şi nu ar fi putut fi aplicată fără complicitatea ASF: este vorba despre concertarea unor entităţi care parazitează acţionariatele a trei SIF-uri - SIF Banat Crişana, SIF Muntenia şi SIF Oltenia (cu potenţialul să o facă şi la SIF Moldova), concertare contrară legii, pe care, deşi evidentă, ASF refuză să o declare.

Subiectul a fost ilustrat în articolul "AGA SIF Banat-Crişana şi un păienjeniş de vehicule investiţionale"/BURSA/27 aprilie 2020, unde schema grafică evidenţiază legăturile dintre SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia, cu un număr de unsprezece fonduri de investiţii, acţionând unitar sub controlul preşedintelui SIF Banat Crisana, Bogdan Drăgoi.

Unii dintre partenerii de afaceri ai familiei Drăgoi afirmă că Drăgoi-fiul se află sub controlul total al propriului tată, Dan Dragoi şi sub influenţa infractorului Najib el Lakis, fostul vicepreşedinte al SIF Banat Crişana, condamnat în 2019, (cu suspendare la trei ani) pentru spălare de bani şi manipularea pieţei.

NOTĂ

- Rise Project scrie că Dan Drăgoi este general în rezervă şi că a fost adjunctul generalului Victor Atanasie Stănculescu ca secretar de stat la Ministerul Economiei în perioada 16 octombrie - 8 noiembrie 1991. Aceeaşi sursă relatează că, "ulterior, Stănculescu şi Drăgoi au intrat în afaceri, reprezentând în România interesele grupului Balli. Dan Drăgoi a fost director în firmele Sidex International Ltd. (Londra) şi Dundee Ltd (Dublin) - ambele au parazitat combinatul Sidex Galaţi (când aparţinea statului)".

- Radu Tudor scrie: " Unul din cei mai discreţi şi mai eficienţi multimiliardari ai României, Dan Drăgoi a reuşit să pună mâna pe o afacere de câteva zeci de milioane de euro prin plasarea fiului său, Bogdan Drăgoi în fruntea SIF Banat. Dan Drăgoi s-a lansat în afaceri în anii '90 ca mâna dreaptă a generalului Victor Atanasie Stănculescu la firma Bali Trading. Bogdan Drăgoi a fost ministru de finanţe în guvernul PDL şi apoi consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu. Bogdan a fost şi continuă să fie în umbra tatălui său Dan Drăgoi, o figură ce a scăpat atenţiei celor ce au investigat grupul miliardarilor români consolidaţi în ultimii 15-20 de ani."

Odată ce Najib el Lakis şi Bogdan Drăgoi şi-au asigurat prin concertarea acestei "cooperative" supremaţia în Adunările generale ale acţionarilor propriilor SIF-uri (Banat Crişana şi Muntenia), au purces la încălecarea SIF Oltenia, permisă de ASF, care a decis că "nu există elemente" să declare concertarea.

Subiectul a fost ilustrat în articolul "Dormi liniştit ASF! Lakis lucrează pentru tine!"/BURSA/23 aprilie 2020.

Complicitatea ASF la ilegalitatea concertării, dincolo de orice studiu asupra legii, este dovedită de faptul că, nu mai departe de acum doi ani, a declarat concertate fondurile Erste Group, acţionare ale SIF Oltenia, aflate în aceleaşi raporturi cu cele din schema prezentată de BURSA (vezi Decizia ASF nr. 507/24.04.2018).

Dominind AGA SIF Oltenia, Lakis si Dragoi au incercat sa si-l subordoneze pe Ciurezu, ca sa-i impuna administrarea in SIF Oltenia, conform propriilor interese de lărgire a "cooperativei".

Tot ceea ce a urmat este pe de o parte hărţuire şi, pe de altă parte, batjocură.

UN AN ŞI JUMĂTATE DE BATJOCURĂ - ILEGALUL COMITET INVESTIŢIONAL

La începutul anului 2019, Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF Banat Crişana a intoxicat presa cu ideea că "preşedintele Tudor Ciurezu taie şi spânzură ca şi când SIF Oltenia ar fi moşia lui taică-su" şi că trebuie instituit un Comitet Investiţional care să-i cenzureze deciziile.

Mie însumi mi-a picurat chestia asta în ureche, personal.

Dată fiind notorietatea abuzurilor administratorilor de SIF-uri care au speculat larga difuzie a acţionariatului ca să îşi perpetueze şefia zeci de ani, povestea lui Drăgoi părea verosimilă.

Nu ştiam, la data respectivă, că Bogdan Drăgoi are obiceiul să falsifice realitatea - unii nu ştiu nici acum (vezi "Preşedintele SIF Banat Crişana Bogdan Drăgoi se autodenunţă pentru manipularea pieţei"/BURSA/06 august 2020). Mult mai târziu am realizat că, pentru Bogdan Drăgoi, orice fals care este în folosul său devine un adevăr şi pare sincer încredinţat că este un adevăr şi că nu minte.

Aceasta este explicaţia probabilă pentru faptul că preşedintele SIF1 Bogdan Drăgoi nu se sfieşte să furnizeze informaţii false la Bursa de Valori Bucureşti, minciuni pe care şi le asumă cu semnătură, în acte oficiale.

Povestea scurtă a Comitetului investiţional:

În aprilie 2019, "cooperativa" SIF Banat-Crişana&SIF Muntenia impune pe ordinea de zi pentru următoarea AGA SIF Oltenia aprobarea înfiinţării unui Comitet Investiţional (membrii conducerii executive şi trei angajaţi), care să controleze şi să evalueze activitatea conducerii SIF Oltenia, investit cu puterea să aprobe sau sau să respingă propunerea directorului general (sau adjunct) cu privire la orice tranzacţie propusă cu o valoare de peste 1 milion de lei.

La 9 Mai 2019, propunerea este aprobată de AGA, care aprobă tot atunci şi reducerea numărului adminsitratorilor SIF5 de la 7 la 5, într-o atmosferă suburbană, de insulte reciproce între taberele de acţionari.

La 28 august 2020, ASF respinge înfiinţarea Comitetului Investiţional, pe motiv că nu respectă o serie de dispoziţii legale (de exemplu, pentru că responsabilitatea pentru administrare revine conducerii superioare, conform legii).

Timp de un an şi jumatate, bazaconia Comitetului Investiţional inventată de Bogdan Drăgoi a funcţionat ca poveste a modului cum poate fi reprimată "dictatura lui Ciurezu"; adunări generale, modificarea statutului SIF Oltenia, procese în instanţă, birocraţie, discuţii peste discuţii în care a fost antrenată şi mass-media.

La urmă, s-a constatat că ideea era o tâmpenie ilegală, o batjocură care a ţinut ocupată conducerea SIF Oltenia, ca administrator al unei societăţi concurente lui SIF Banat Crisana, iar ASF nu a intervenit să facă ordine.

Prima reacţie a ASF a fost una naturală, arătând că ideea Comitetului investiţional este ilegală, pentru ca, pe urma, să o admită şi să tolereze nestingherita hărţuire, practicată de un concurent, sub cuvânt că ar fi acţionar.

ATRAGEREA RĂSPUNDERII ADMINISTRATORILOR SIF OLTENIA - O FORMĂ DE ŞANTAJ

Atragerea răspunderii administratorilor SIF Oltenia este o ameninţare formulată ca punct pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor SIF Oltenia de luni (12/13 octombrie 2020), dar ea se repetă cu absolută neseriozitate şi pentru motive diverse în alte Adunări SIF Oltenia, ale acestui an.

La 6 aprilie 2020, "cooperativa" a invocat (vezi Raportul afişat la BVB https://www.bvb.ro/infocont/infocont20/SIF5_20200406150907_RC-06-04-2020-anexa-SIF-Banat.pdf) un presupus prejudiciu la instrăinarea acţiunilor Prodplast, susţinând că SIF Oltenia a fost pagubită de 336296 lei, pentru că ar fi existat şi tranzacţii la preţuri superioare.

Propunerea nu a avut nicio urmare, la momentul acela, geniile de la SIF Banat Crişana nu băgaseră de seamă că în lista administratorilor asupra cărora vroiau să atragă răspunderea figura şi Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (ulterior şi-a dat demisia din Consiliul SIF Oltenia).

Dar, cea mai stupidă situaţie pe care "cooperativa" a creat-o a fost că pe vicepreşedintele SIF Oltenia Cristian Buşu (omul lui Drăgoi) l-au scutit de atragerea răspunderii, deşi era semnatar al aprobării tranzacţiei Prodplast, în rând cu ceilalţi administratori.

Ba, mai mult, în Raportul citat, "cooperativa" îşi afirma intenţia "desemnării pentru exercitarea acţiunii în justiţie a administratorului Buşu Cristian".

Faptul este dovada că atragerea răspunderii administratorilor nu este facută pentru vreun prejudiciu, ci drept ameninţare şi şantaj, pentru îngenuncherea conducerii SIF Oltenia.

Acum, pentru AGA din 12-13 octombrie, motivul "cooperativei" ca să ceară atragerea răspunderii administratorilor este unul penibil: că ar fi trebuit să plătească dividende din resurse proprii, iar nu să contracteze un credit.

Motivul ilustrează mediocritatea administratorului SIF Banat Crişana, care nu poate înţelege că un credit care permite conservarea unor deţineri valoroase poate să aducă câştiguri copleşitor mai mari decât preţul creditului.

Faptul că eventual Dan Drăgoi nu s-ar pricepe la piaţa de capital nu este atât de important pe cât este că, din nou, "cooperativa" intenţionează să îl scutească de răspundere pe omul său implantat în conducerea SIF Oltenia - Cristian Buşu.

Dar Cristian Buşu nu doar că a aprobat (şi de această dată) măsura incriminată de SIF Banat Crişana, ci chiar este cosemnatar pe contractul de împrumut.

Deci?!

Ce urmăreste "cooperativa"?

Binele societăţii oltene sau ameninţarea, şantajul, eliminarea conducerii ei?

REVOCAREA ADMINISTRATORILOR SIF OLTENIA - VISUL DE AUR AL CONCURENŢEI

Revocarea lui Ciurezu este dorită de Drăgoi de doi ani, de când Ciurezu a refuzat invitaţia lui Drăgoi la o întâlnire în care să stabilească împreună politica de investiţii a SIF Oltenia, după vânzarea acţiunilor BCR.

Subiectul revocării administratorilor este recurent, fiind pus pe tapet de "cooperativă" concomitent cu cel al atragerii răspunderii.

La AGA din12/13 octombrie, Fondurile Certinvest (membre ale "cooperativei") cer revocarea administratorilor SIF Oltenia (desigur, ocolindu-l pe Cristian Buşu) pentru că "sfidează drepturile acţionarilor, precum şi Autoritatea de Supraveghere Financiară".

"Sfidarea drepturilor acţionarilor" este un motiv în regulă pentru dorinţa revocării administratorilor, dar "sfidarea ASF"?!

Nu este bizar?

De când acţionarii unei societăţi îşi asumă să consolideze autoritatea ASF?

Sunt convins că o parte dintre acţionarii SIF Oltenia urăsc ASF pentru ilegalităţile comise, pentru tolerarea şi sprijinul acordat ilegalităţilor comise de "cooperativă".

Într-un proces în instantă pe tema "sfidării ASF", Fondurilor Certinvest li s-ar respinge calitatea procesuală.

ADMINISTRATORUL SIF BANAT CRIŞANA - MANIPULATOR CU SPRIJINUL ASF

Deznodământul este aproape, peste o zi-două.

Nimic nu-l mai scapă pe Ciurezu.

"Cooperativa" este imbatabilă.

Administratorul SIF Banat Crişana, cel care, din cele cinci SIF-uri, a distribuit dividende de şase ori mai mici decât SIF Oltenia, în ultimii opt ani, îl alungă şi îl batjocoreşte.

Ceea ce, cu puternicul sprijin al aceleiaşi ASF, o instituţie recunoscută drept "cloacă", s-a petrecut deja şi la SIF Transilvania, unde a fost revocat Mihai Fercală, cel care a a fost administratorul său timp de 28 de ani şi a asigurat distribuirea recordului de dividende, între SIF-uri.

Cel mai slab, îl alungă pe cel performant şi asta este pe placul "cloacei" ASF.

Total dividende distribuite

de cele cinci SIF, între anii

2011-2019

- lei

SIF 1 - 109.769.854

SIF 2 - 555.978.952

SIF 3 - 631.813.654

SIF 4 - 327.818.234

SIF 5 - 617.833.926

Dar fenomenul ar fi incomplet descris dacă nu am menţiona cei şapte ani de manipulare a Valorii Activului Net de către SIF Banat Crişana, o manipulare în care ASF a jucat un rol activ şi care, cel putin până acum, a rămas fără urmări, deşi este o infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea.

În concluzie, cel care a distribuit cele mai mici dividende, cel care este un manipulator acoperit de ASF şi un om care promovează falsul in acte publice, sub proprie semnatură, reuşeşte să alunge pe cel care distribuie dividende de şase ori mai mari.

Este o crimă financiară operată la lumina zilei, cu ştiinţa tuturor - are caracteristicile unui act terorist.

Vorbele nu pot opri un act terorist.

Un act terorist poate fi oprit doar prin acţiune de forţă.

Articol de MAKE, preluat de pe Bursa.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.