Reteaua Corect

Are Rusia bani de război?

Scris de newsreporter in 24 ianuarie 2022 la 11:27, in Business. 560 vizualizari Intra in discutie Taguribani, pib, razboi, rusia shortlinkhttp://crct.ro/nz3j

PIB-ul Rusiei a fost în 2020 de 1.483 de miliarde de dolari americani. Al SUA a fost de 20.893 de dolari, adică de 14 ori mai mare ♦ Cheltuielile militare ale SUA au fost în 2020 de 610 miliarde de dolari, ale statelor UE de 373 de miliarde de dolari, iar ale Rusiei de 66,3 miliarde de dolari – de 10 ori sub cele ale SUA şi de cinci ori sub cele ale statelor UE care, într-un fel, înseamnă şi NATO ♦ PIB/capita al României în 2020 a fost peste cel al Rusiei: 12.896 de dolari în România, faţă 10.126 de dolari în Rusia, scrie ZF.

Rusia vrea, din nou, să fie o supraputere, ca în vremea URSS, şi ameninţă Occidentul, dar economia nu o ajută. Are doar două atuuri: armata şi petrolul. Rusia a cerut, la finalul săptămânii trecute, la negocierile dintre miniştrii de externe ai Federaţiei Ruse şi ai SUA, ca NATO să se retragă din România şi din Bulgaria. Altfel... Altfel ce? Trupele Rusiei sunt masiv desfăşurate în jurul Ucrainei, iar preşedintele  american Joe Baiden se aşteaptă la o invaziei a Ucrainei.

De aici toate discuţiile şi cu SUA, şi cu UE. Rusia a venit cu pretenţii peste măsură, ce nu pot fi acceptate sub nicio formă. Iar discuţiile de la Geneva - Rusia-SUA - s-au terminat fără niciun rezultat. Rusia spune că nu are în plan să invadeze Ucraina, dar continuă să maseze trupe la graniţele ei – terestre şi maritime. În plus, a venit cu o nouă solicitare: NATO să se retragă în graniţele din 1996, adică să dispară din Bulgaria şi din România. Pentru România, aderare la NATO în 2004 a însemnat momentul unei deschideri fără precedent a economiei pentru investiţiile străine, pentru că ţara a căpătat o uriaşă umbrelă de securitate şi pentru oameni, şi pentru afaceri.

Dacă, prin ameninţare, Rusia a revenit în miezul politicii mondiale, în plan practic lucrurile nu stau chiar aşa cum crede Vladimir Putin. Atuul Rusiei este că are multe arme nucleare. Joe Biden, preşedintele SUA: Putin poate provoca un război nuclear! Problema Rusiei nu e că poate provoca un război nuclear, ci dacă poate susţine unul clasic. Să te plimbi prin Azerbaidjan când eşti invitat e una, când să porţi un război e alta. Ucraina nu este Georgia. Armata Ucrainei este mult mai înzestrată azi decât în 2014, când Rusia a anexat Crimeea.

În plus, dacă cucereşti un teritoriu, trebuie să-l întreţii, mai apoi: să-l administrezi şi să plăteşti salarii şi pensii. Or, Rusia, cu un PIB de 1.400 de miliarde de dolari, de 14 ori mai mic decât al SUA şi la jumătatea celui al Germaniei sau al Franţei, un PIB mai mic decât cel al Italiei chiar, va trebui să ceară celor 144 de milioane de cetăţeni ai ei să plătească pentru război. În condiţiile în care PIB-ul per capita al Rusiei este sub cel al României - 12.896 de dolari în România, faţă 10.126 de dolari în Rusia - date ale Băncii Mondiale din 2020.

ZF

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.