Reteaua Corect

Arabia Saudită a fost de acord să depună 5 miliarde de dolari la banca centrală a Turciei

Scris de newsreporter in 07 martie 2023 la 10:43, in Business. 279 vizualizari Intra in discutie Taguriarabia saudita, banca centrala, economie, turcia shortlinkhttp://crct.ro/nAZm

Arabia Saudită a fost de acord să depună 5 miliarde de dolari la banca centrală a Turciei, prin intermediul Fondului saudit pentru dezvoltare, a anunţat fondul într-un comunicat de luni, decizia fiind ”o demonstraţie a angajamentului Regatului Arabiei Saudite de a sprijini eforturile Turciei de a-şi consolida economia”, relatează CNBC, potrivit HotNews.

Vestea vine în timp ce Turcia se luptă cu o economie afectată de ani de inflaţie ridicată şi de o serie recentă de cutremure devastatoare, care au ucis peste 46.000 de oameni şi au lăsat milioane de oameni fără adăpost.

Inflaţia Turciei este încă de peste 55%, iar moneda sa se apropie de minimele record în raport cu dolarul, după câţiva ani de intervenţie politică a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a opus majorării ratelor dobânzilor în ciuda inflaţiei în creştere.

Preţurile globale mai ridicate ale energiei, pandemia de Covid-19 şi creşterea deficitului de cont curent şi a deficitului comercial al Turciei s-au combinat, de asemenea, pentru a pune economia turcă într-o poziţie precară, iar acum mulţi dintre cei 85 de milioane de cetăţeni care trăiesc în ţară abia îşi permit bunuri de bază.

Măsura Arabiei Saudite semnalează o îmbunătăţire suplimentară a relaţiei dintre cele două ţări – ambele fiind mari puteri în lumea musulmană – după ce legăturile au fost aproape rupte în urma uciderii de către agenţii saudiţi a jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul.

În anii de după, ţările au folosit diverse mijloace pentru a-şi boicota neoficial produsele şi zborurile sau pentru a-şi bloca mass-media.

Dar, pe parcursul anului 2022, liderii Turciei şi Arabiei Saudite au efectuat vizite diplomatice reciproce şi au promis comerţ şi investiţii, deoarece Erdogan a adoptat o schimbare completă a poziţiei sale, urmărind apropierea şi sprijinul financiar pentru economia ţării sale, aflată în dificultate.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.