Reteaua Corect

Țară în service | Poșta Română 2.0 Compania se vrea jucător pe piața livrărilor

Scris de newsreporter in 05 februarie 2023 la 11:01, in Business. 217 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nAQg

Poșta Română vrea să intre în secolul XXI printr-o serie de investiții în tehnologie care să-i permită să se impună pe piața livrărilor. Cutii poștale digitale, POS pentru plata cu cardul, mini-imprimante sau tablete moderne sunt pe lista achizițiilor companiei de stat, care e ultima dintre firmele de curierat, deși are cei mai mulți angajați, scrie Europalibera.

„Magazinul nostru nu colaborează cu Poșta Română, vă rugăm nu trimiteți produse prin Poștă”, este mesajul unui magazinul online din România către clienții care vor să facă retururi.

Reticența de a colabora cu Poșta Română, una dintre cele mai importante companii de stat din țară, e răspândită în sectorul privat. Din cauza experiențelor nefericite, multe firme românești preferă să apeleze la companiile de curierat private, chiar dacă acestea au de cele mai multe ori costuri mai mari.

În acest timp, Poșta Română continuă să înregistreze profituri modice, deși ar avea capacitatea teoretică să devină lider al unei piețe în plină ascensiune, cea a livrărilor.

Alexandru, administratorul companiei IT care face anti-reclamă Poștei ne explică: „Au un serviciu de coletărie ciudat. Dacă nu ești la adresă când sun, a doua oară nu mai vin, lasă coletul la oficiul poștal cel mai apropiat. Asta dacă nu se duce direct acolo. Apoi, trebuie să mă duc eu la agenție, să stau la coadă măcar 15 minute. Risc și să ajung la ghișeu și să-mi spună că nu pot face plata cu cardul”.

Avertismente de acest fel, în care Poșta Română nu este recomandată clienților, găsim și la alte firme din online.

„Nu acceptăm livrarea prin Poșta Română, coletele trimise astfel fiind neprocesate și returnate expeditorului”, este avertismentul unui magazin de încălțăminte; „nu acceptam retururi trimise prin Poșta Română”, scrie un producător de îmbrăcăminte.

Sunt semne că Poșta Română nu este o companie care să atragă interesul firmelor. Analistul economic Adrian Negrescu consideră că Poșta a rămas o companie care doar livrează plicuri și deservește instituțiile publice pentru a livra pensii, ajutoare sociale.

„Este o companie care nu ar fi rezistat pe piață dacă ar fi avut un acționariat privat, unde pierderile să conteze”, ne spune acesta.

Valentin Ștefan, actualul director al Poștei Române, recunoaște pentru Europa Liberă că societatea de stat nu contează pe piața coletăriei. „A fost un sector are a sărit foarte mult în pandemie. Poșta Română este încă un serviciu clasic de distribuire a corespondenței. Pe sectorul coletăriei contăm la 5%, este adevărat. Dacă eliminăm și corespondența internațională, avem o cotă de piața de 1%. Însă, ne pregătim și de acest segment, Poșata va deveni un competitor și pe această piață”, ne spune Valentin Ștefan.

Livrări lente

Principalul motiv pentru care firmele evită să lucreze cu Poșta Română este lentoarea cu care se fac livrările.

În trecut, Europa Liberă a realizat un experiment în ceea ce privește livrările făcute de Poșta Română. În vara anului 2021, am introdus un dispozitiv GPS într-un plic trimis din București, pe data de 24 iunie, în satul Perchiu, în județul Bacău. Am ales localitatea pentru că nu e nici izolată, dar nici lângă vreun drum european, adică să reflecte o destinație ca multe alte sate din România.

 

Europalibera

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.