Reteaua Corect

Anul universitar 2018-2019. Cât costă viaţa de student în marile centre universitare

Scris de newsreporter in 01 octombrie 2018 la 09:36, in Business. 62 vizualizari Intra in discutie Taguribani, camin, cat costa, cazare, costuri, mancare, student, Universitate shortlinkhttp://crct.ro/ntn4

Anul universitar începe, pentru mulţi studenţi, cu emoţii legate şi de bugetul de care au nevoie pentru a trăi departe de părinţi. Studenţii din Alba şi Ploieşti trăiesc cu 1.000 – 1.500 de lei lunar, în timp ce cei din Republica Moldova nu s-ar descurca fără banii trimişi de acasă sau fără un job, scrie Mediafax.

Studenţii din Republica Moldova nu s-ar descurca în România fără banii trimişi de părinţi sau fără un loc de muncă. Indiferent de cât de mult învaţă, nu pot accede la bursa de merit luată de un român. Chiar şi aşa, Liubovi Starii, o studentă la Jurnalism, în Sibiu, se simte îndrăgostită de România şi nu se vede trăind în altă ţară.

Liubovi Starii este în anul al treilea, la Jurnalism, în cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. A venit în România convisă că aici este locul ei şi de fiecare dată când i-a fost greu a strâns din dinţi. „Dacă aşa vrea inima mea, înseamnă că trebuie să rămân aici”, spune ea.

„Sunt în anul al treilea acum, studiez jurnalism. Asta mi-am dorit încă din copilărie. De fiecare dată când veneam cu părinţii la prietenii noştri din Bistriţa îmi plăcea foarte mult ţara, îmi plăceau oamenii, cum comunică ei. Am observat că România e mult mai dezvoltată şi m-am gândit că mi-ar plăcea să locuiesc aici şi mi-ar plăcea să îmi construiesc viitorul în ţara aceasta. A fost scopul vieţii mele, să ajung aici”, îşi aminteşte Liubovi.

 

Prima dată s-a gândit serios că vrea să vină la studii în România atunci când avea 15 ani. A aplicat pentru un loc la facultate, iar statul român i-a oferit loc la buget şi o bursă de 300 de lei.

„Când am ajuns la facultate eram entuziasmată, dar mi-a fost foarte greu. Am plâns mult, mi-a trebuit timp ca să mă acomodez. Era o ţară nouă pentru mine, eram singură în acest oraş. Dar nu am cedat. Am zis că dacă aşa vrea inima mea înseamnă că trebuie să rămân aici. Eu nu mă văd trăind în altă ţară. Sunt îndrăgostită de România. Vreau să rămân aici”, spune Liubovi.

Liubovi Starii este convinsă că fără ajutorul părinţilor i-ar fi fost mult mai greu. Bursa de 300 de lei nu o ajută să aibă un trai nici măcar decent în Sibiu, astfel că traiul şi-l asigură din banii de acasă.

„Părinţii mereu m-au susţinut. Au fost de multe ori aici. Ei sunt mândri de ce am reuşit eu. Cu toate acestea, să ştiţi că tata a fost sceptic la început. Acum zice că e mândru de mine, că am făcut o alegere corectă şi recent a vizitat şi el Sibiul. Se bucură că fata lui e aici. După ce termin vreau să fac jurnalism. Acesta este visul meu şi nu aş putea să mă regăsesc în altceva. Asta mi-am dorit toată viaţa. Până când termin, statul român mi-a oferit o bursă, din care, bineînţeles nu pot să trăiesc aşa cum eram eu obişnuită. Dar părinţii mei mă susţin moral şi financiar. Cunosc multe cazuri însă care nu au ajutor şi e foarte greu să trăiască doar din bursă, aproape toţi fiind angajaţi”, mai spune studenta din Republica Moldova.

Bursa pe care o primesc studenţii din Republica Moldova este de 300 de lei şi ei nu pot lupta pentru bursa colegilor lor din România. Indiferent de notă sau de medie, ei rămân cu bursa de 300 de lei.

Este şi cazul lui Liubovi, care a terminat anul anterior de studii cu media 9.62, mai mare decât a colegilor săi care au primit bursă de merit, de cel puţin două ori mai mare decât a ei.

„Eu nu mă plâng. Sunt mândră de mine şi de ţara aceasta care este acum şi ţara mea. Poate am avut eu noroc de oameni şi de tot, dar sunt foarte încântată de ceea ce fac”, a mai spus Liubovi Starii.

Studenţii care învaţă în centrul universitar Cluj-Napoca reclamă costurile ridicate ale vieţii şi cheltuielile extrem de mari din oraş cărora trebuie să le facă faţă, începând de la chirii la alimente, astfel că mulţi îşi caută un loc de muncă part-time sau aşteaptă pachetul lunar cu mâncare şi bani de acasă, de la părinţi.

Maria este din judeţul Maramureş, studentă anul 3 la UBB, şi se confruntă cu viaţa de student despre care susţine este extrem de scumpă la Cluj-Napoca şi că i-ar fi foarte greu să se întreţină dacă nu ar avea un loc de muncă.

”Am salvat nişte bani deoarece locuiesc în chirie la o rudă, plătesc doar 100 de euro pe lună, dar viaţa de student în Cluj-Napoca este extrem de scumpă. În primul rând sunt chiriile, se ştie că sunt exagerat de mari, apoi alimentele, la un supermarket de acasă din Maramureş, de exemplu, dau cu 1,5 lei mai puţin pe un produs decât la Cluj, iar costurile se adună la final de lună. Apoi vin cheltuielile pentru haine, totul este scump, trebuie să te îmbraci în trend cu ceilalţi colegi. Vine apoi mâncarea, un meniu al zilei cu trei feluri nu prea găseşti sub 25 de lei, în timp ce în alte centre universitare, preţurile sunt mai mici. Totuşi, acest cost ridicat al vieţii este compensat de oportunităţile de angajare la finalul studiilor”, a spus studenta.

 

Potrivit acesteia, dacă nu îşi găsesc o slujbă, de vânzător la magazinele din mall-uri, de ospătar, unde se poate lucra part-time, studenţiii nu se poţi întreţine, decât dacă primesc bani de la părinţi.

”Am colegi care locuiesc în comuna Floreşti, de lângă Cluj-Napoca, unde plătesc 200 de euro pe chiria unei garsoniere, mai ieftin decât la Cluj, şi vin cu transportul în comun la cursuri”, a precizat Maria.

Mădălina, studentă în anul II la Facultatea de Istorie, plăteşte 115 euro şi împarte o garsonieră cu încă o colegă în cartierul Gheorgheni.

”Din punct de vedere al costurilor, este extrem de dificil să te întreţii, dacă nu ai loc în cămin, ca să îţi mai rămână nişte bani. Eu nu lucrez, mă descurc greu şi trebuie să apelez lunar la părinţi, să îmi trimită bani de acasă, de chirie sau pentru plata cheltuielilor de bloc, care înseamnă peste 100 de lei, dar e dificil să le ceri tot timpul bani. Primesc lunar şi un pachet cu mâncare, dar nu mă ţine mai mult de o săptămână. Cumpărăm mâncare din supermarket, unde e mai ieftin, şi gătim acasă. Şcoala e primul loc, aşa că mai renunţăm la o cafea cu colegii ca să ne listăm nişte cursuri sau pentru cărţi”, a menţionat studenta la Istorie, care a venit din judeţul Neamţ să înveţe la Cluj-Napoca.

Paul este student la UTCN în anul 3 şi locuieşte în cămin, într-o cameră cu alţi trei colegi, pentru care plăteşte 150 de lei pe lună.

”E scumpă viaţa la Cluj, dar eu am cât de cât noroc că am prins loc în cămin şi pot face economii. Avem la cantina studenţească din Mărăşti preţuri foarte bune, e destul de ieftin, sper să rămână la fel şi în anul universitar care începe. Mai cheltuiesc bani pe cărţi, cursuri, haine, pentru că nu poţi să te îmbraci oricum, dar cu ce sume primesc de acasă pot spune că mă descurc”, a menţionat acesta.

Studenţii din Alba Iulia au nevoie de cel puţin 1.000 de lei pe lună pentru a se întreţine, în condiţiile în care ocupă un loc în cămin şi plătesc doar 200 de lei pentru cazare şi cheltuieli, însă dacă locuiesc în chirie, suma necesară creşte.

Un apartament cu două camere mobilat şi utilat într-o zonă aproape de Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se închiriază cu 250 de euro, iar un student, care are doar un coleg de cameră, trebuie să scoată din buzunar peste 800 de lei doar pentru chirie.

Cei care locuiesc în cămin plătesc pentru cazare şi cheltuieli doar 200 de lei pe lună, iar din calculele lor mai au nevoie de cel puţin 800 de lei, pentru a-şi achiziţiona cărţi, materiale de studiu auxiliare, combustibil la maşină sau bilet la tren ori autobuz, dar şi pentru mâncare şi ieşiri în oraş.

Sunt şi studenţi cărora le trebuie peste 1.500 de lei pe lună, în condiţiile în care locuiesc în cămin şi plătesc minimul pentru cazare. Aceştia susţin că au nevoie de 150 de lei pe săptămână, bani de cheltuială, fără mâncare, îmbrăcăminte şi materiale de studiu.

”Pentru o ieşire în oraş, la un pub sau într-un club, am nevoie de cel puţin 100 de lei”, a spus Andrei, un student al Universităţii din Alba Iulia.

În cazul în care nu au o situaţie materială foarte bună, studenţii au nevoie de un job, fie şi part-time, pentru a nu îşi pune părinţii la mari eforturi financiare.

Andreea este o studentă a Universităţii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia care s-a angajat într-unul dintre marile lanţuri de supermarketuri din oraş.

”Nu pot spune că era necesară angajarea pentru a-mi continua studiile, însă a fost decizia mea. Programul e part-time şi mi-l fac astfel încât să nu lipsesc de la cursuri şi seminarii. Viaţa de student în Alba Iulia nu este foarte scumpă, dacă ţinem cont că preţurile la cantină sunt accesibile, iar o masă se poate lua cu circa 10 lei. În concluzie m-am angajat pentru independenţă financiară şi pentru că programul mi-a permis”, a spus Andreea.

De aproximativ 1.500 de lei are nevoie un student, în Ploieşti, într-o lună, pentru cazare, masa şi o ieşire cu prietenii la o cafea sau în club. Sunt calcule făcute pentru strictul necesar. Tocmai de aceea sunt tineri care se gândesc să se şi angajeze ca să-şi permită mai mult.

Pe George Tănase, un tânăr de 22 de ani, din Câmpulung, judeţul Argeş, l-am găsit în faţa căminului numărul 4 din campusul Universităţii Petrol Gaze din Ploieşti. A urmat cursurile facultăţii Tehnologia Petrolului şi Petrochimie, iar acum este anul I la master, la aceeaşi specializare. Tânărul spune că are nevoie de minim 1500 de lei, pe lună.

“Frumoasă viaţa de student, iar de masterand urmează să văd. Aproximativ 1500 de lei ar fi un prag minim pentru regia de cămin, banii de mâncare, ieşit, suc, cafele, distracţie. Eu sunt la fără taxă. Nu mi se pare chiar scumpă viaţa de student, dar nu este accesibilă pentru mulţi. Eu sunt un caz mai fericit, dar sunt mulţi care nu-şi permit şi atunci este costisitoare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, George Tănase.

George a spus că dă 220 de lei, pe lună, pentru cazarea la cămin. Stă cu un alt coleg în cameră şi are condiţii ca la hotel. Mâncarea îl costă aproximativ 500 de lei, având în vedere că mai aduce hrană şi de acasă. Iar alţi 500 de lei se duc pe distracţii, cum ar fi ieşitul la o terasă. Cât a fost la facultate, banii i-a avut de la părinţi. Acum însă vrea să se angajeze.

“M-au susţinut părinţii de toată perioada facultăţii şi acum la master până îmi găsesc job. De bani ar fi nevoie continuu. Aş vrea un job full time, pe domeniu ar fi ideal, ca să acumulez şi ceva experienţă”, spune tânărul din Câmpulung.

O altă cheluitală ar fi pentru transport, în Ploieşti neexistând gratuitate pentru studenţi iar un bilet costă 2,5 lei.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.