Reteaua Corect

Anomalia dobânzilor de la noi

Scris de newsreporter in 20 octombrie 2021 la 11:38, in Business. 351 vizualizari Intra in discutie Taguridobanzi, ircc, Robor, românia shortlinkhttp://crct.ro/nyAT

Românii cu credite noi indexate la IRCC pot să plătească o perioadă dobânzi mai mici, chiar la jumătate, faţă de cei cu credite legate de ROBOR. IRCC este 1,08%. ROBOR la 3 luni trece de 2,2%, scrie ZF.

Indicele IRCC, folosit la calculul dobânzilor la creditele noi, luate din mai 2019 până acum, a coborât la 1,08%, fiind la jumătate faţă de ROBOR la 3 luni utilizat pentru dobânzile la creditele retail în lei luate până în mai 2019, care a urcat la 2,21% pe an, după ce BNR a majorat dobânda la 1,5% ♦ ROBOR este stabilit zilnic la fixing, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă participantă, într-un interval, iar indicele IRCC zilnic se calculează pe baza tranzacţiilor efective, respectiv media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară, iar apoi se calculează IRCC trimestrial.

Românii cu credite în lei luate până în luna mai 2019, cu dobânzi lega­te de ROBOR, vor plăti rate mai mari în pe­rioada următoare, în timp ce de­bitorii cu credite noi în lei vor avea rate mai mici având în vedere că în acest caz dobânzile variabile sunt legate de noul indice de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), iar cotaţiile zilnice ale IRCC sunt mai mici decât ROBOR şi, în plus, aceşti clienţii vor resimţi şi cu un de­calaj de până la 6 luni creşterea dobân­zi­lor din piaţă, datorită meto­dologiei de calcul al IRCC.

Indicii ROBOR au intrat pe o pan­tă ascendentă pe piaţa interban­cară, ac­ce­lerând după ce BNR a majorat do­bân­da-cheie la 1,5% în luna octom­brie, dar şi ca urmare a unei perioade cu de­ficit de lichiditate pe piaţă, astfel că ro­mâ­nii cu credite în lei legate de ROBOR vor începe să resimtă în pe­ri­oa­da următoare creşterea ratelor do­bân­zilor la credite, în funcţie de perio­di­ci­tatea cu care băncile actualizează dobânzile. Indicele ROBOR la trei luni, fo­losit pentru calcularea dobân­zi­lor variabile la creditele în lei con­trac­ta­te înainte de luna mai 2019, a urcat ieri până la 2,21%, adică o creş­tere de cir­ca 25% doar în luna octombrie. Practic, din 24 septembrie 2021, când ROBOR la trei luni era 1,65%, indi­cele a continuat să crească zilnic.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.