Reteaua Corect

Analistul Petrișor Peiu: „Guvernul a călcat pe greblă”

Atunci când a născocit tot soiul de scutiri de la plata impozitelor și de excepții de la regula impozitării, guvernul nostru a lăsat practic câte o greblă prin curtea palatului Victoria.

Și inevitabilul s-a produs într-o bună zi: mergând țanțoș prin grădina oficială, guvernanții premierului Nicu-Motorină au călcat pe una din aceste greble și s-au lovit în frunte cu coada greblei. Și grebla pe care au călcat mai-marii țării este populismul nesăbuit cu care au subțiat veniturile statului prin tot felul de scutiri de taxe acordate pe ochi frumoși.

În urmă cu două săptămâni o undă de șoc a lovit palatul Victoria: cel mai mare constructor român a amenințat cu rezilierea tuturor contractelor pe care le are cu statul pentru construcția de autostrăzi și drumuri expres.

Amenințările cu rezilierea vin din partea  grupului de companii UMB, deținut de familia Umbrărescu, prin care constructorul cere încetarea de comun acord a contractelor pe Autostrada A0 Nord – lot 4 și Autostrada A3 Nădășelu-Zimbor, pe motiv că formula de ajustare a prețurilor nu acoperă creșterile reale de costuri.

Mai mult, se spune că antreprenorul ar fi trimis notificări similare pe toate contractele pe care le are în derulare, adică pe autostrăzile A3 Zimbor-Poarta Sălajului, A0 Nord – lot 2 și drumurile expres DEx12 tronsoanele 3 și 4 și DEx6 Brăila-Galați (sursa: https://trans.info/ro/umb-spedition-vrea-sa-renunte-la-contractele-cu-statul-294873).

De altfel, situația tuturor investițiilor în infrastructură din țară este cât se poate de complicată și se complică cu fiecare aprindere a „inflației industriale”, adică a indicelui prețurilor de consum.

Explicația acestui impas este cât se poate de simplă: compania națională de care administrează infrastructura rutieră (CNAIR) a încheiat contracte cu diverși constructori, în general pe bani europeni, la anumite prețuri. Toate aceste contracte au fost încheiate în baza celui mai mic preț oferit în cadrul licitațiilor organizate în acest scop.

Numai că inflația nu a ținut cont de contractele guvernamentale și a dus la scumpirea nemaivăzută a materiilor prime și a materialelor. Ba chiar a adus cereri de creșteri masive de salarii. Și atunci prețurile la care s-au încheiat respectivele contracte au devenit irealizabile.

Statul ar trebui să crească prețurile din contractele în vederea punerii în concordanță cu realitatea din piață. Doar că nu prea are cum s-o facă: fondurile europene sunt deja contractate în totalitate, iar fonduri naționale lipsesc din bugetul de stat, care trebuie să facă față unui deficit oricum extrem de mare și unei proceduri de deficit excesiv declanșate de Comisia Europeană încă din 2019.

Pentru a înțelege dimensiunea incredibilă a scumpirilor din piața materiilor prime și a materialelor de construcții este suficient să contemplăm inflația industrială din ultimul an (perioada mai 2021-aprilie 2022): cu 60% s-au scumpit produsele „la poarta fabricii” în țară și cu 25% cele importate.

La produse metalurgice (oțelul beton de exemplu) vorbim de o scumpire cu 54%, la lemn avem o scumpire cu 48%, la produse din țiței (bitumul de exemplu), vorbim de o scumpire cu 113% și exemplele pot continua.

Citiți continuarea editorialului semnat de Petrișor Peiu pe GÂNDUL.RO

 

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.