Reteaua Corect

ANAF: Persoanele care apar ca neasigurate să meargă la CNAS

Scris de newsreporter in 17 iulie 2020 la 10:40, in Business. 652 vizualizari Intra in discutie Tagurianas, aneasigurat, cnas, somaj tehnic shortlinkhttp://crct.ro/nwo0

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță pe site-ul propriu că persoanele care au fost în șomaj tehnic și apar neasigurate la sistemul de sănătate trebuie să se adreseze Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), scrie Hotnews.ro.

De precizat, așa cum și HotNews.ro a scris, multe persoane, care au fost în șomaj tehnic, figurează că nu au cotizat la Casa de Sănătate, deși au avut contribuțiile plătite. Casa de Sănătate dădea de înțeles, într-un punct de vedere, ba că ar fi vina angajatorilor, că ar fi completat greșit Declarația 112, ba că își iau datele din ANAF. Ulterior, Ministerul Finanțelor a dat vina pe CNAS.

Pe site-ul ANAF a apărut un anunț în acest sens:

În situația în care ați beneficiat de șomaj tehnic ca măsură de limitare a efectelor negative cauzate de criza COVID-19 și ați constatat că nu mai figurați ca asigurat în sistemul național de sănătate, vă rugăm să vă adresați Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, autoritatea competentă în ceea ce privește aplicarea legislației din domeniul sănătății.

În ceea ce privește calitatea de asigurat în sistemul național de sănătate, aceasta este reglementată prin Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare.

Mecanismul de declarare a obligațiilor fiscale aferente indemnizațiilor de șomaj tehnic, introdus prin Ordinul nr.1942/979/819/2020 din 12 mai 2020, a fost elaborat și aprobat în comun de către Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Din punctul de vedere al legislației fiscale și al modului de completare a declarației 112, încetarea calității de asigurat nu trebuia să apară, având în vedere că pentru indemnizația de șomaj acordată potrivit OUG nr.30/2020 se datorează CASS, iar persoanele beneficiare ale indemnizației rămân în continuare asigurate.

Deci, pare că, de fapt, vina a fost de fapt a CNAS, care deși a încasat banii pentru acele persoane, totuși ele nu au fost asigurate. Din informările Ministerului Finanțelor și ale ANAF înțelegem că angajatorii au completat corect Declarația 112, nu greșit, cum spunea CNAS.

HotNews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.