El a precizat ca va ataca in instanța decizia ASF pe care o considera șocanta și iresponsabila.
'Dupa legislația romana, sunt anumiți pași care trebuie facuți in astfel de cazuri. Dupa discuțiile avute cu ASF, trebuia sa ne solicite majorarea capitalului, așa prevede norma ASF. Dar ASF a sarit peste propria norma. Suntem șocați de acest act al ASF care este incredibil, nu s-a mai intamplat nicaieri in lume, ca regulatorul sa ia o decizie fara sa urmeze pașii prevazuți de lege. Nu știu ce urmari va avea acest act, insa este șocant și iresponsabil. Regulatorul trebuie sa acționeze foarte decent, confidențial, pentru ca acesta este specificul pieței, dar ei au aruncat o bomba. Nici ei nu iși dau seama de impactul acestei decizii. Cat de mare este paguba, nimeni nu știe și nici nu o poate calcula', a precizat Dan Adamescu.
El a precizat ca Astra are 2,6 milioane de asigurați, iar daca clienții și partenerii nu mai au incredere in companie, Astra moare.
Adamescu susține ca 'toata aceasta teroare' a inceput in toamna anului trecut, cand Astra a cumparat Axa Romania, filiala celui mare mare asigurator din lume. 'Axa ne-a invitat pe noi, pe VIG, cel mai mare asigurator din Austria, și Aegon, cea mai mare firma de profil din Olanda, sa cumparam, și am caștigat noi. A fost o lovitura de prestigiu extraordinara pentru Astra și pentru țara', susține Dan Adamescu.
El a precizat ca in urma preluarii AXA, capitalul Astra ar fi crescut cu 35 de milioane de euro. 'ASF nu a aprobat nici acum contractul de preluare a AXA. Aceasta preluare ar fi rezolvat toate problemele Astra, dar nu s-a vrut asta', a mai spus Adamescu.
In ceea ce privește protecția asiguraților, el a precizat ca aceștia nu sunt supuși niciunui risc. 'ASF are un fond de asigurare, daca nu ajunge, toți jucatorii trebuie sa acopere aceste sume, iar in final statul platește. Asiguratul nu are niciun risc', a subliniat Adamescu.
El a mai spus ca Astra a depus un plan de masuri, in decembrie 2013, care presupunea majorarea capitalului cu 140 de milioane de lei, insa acesta nu a fost discutat nici macar la nivelul ASF.
Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis, marți, deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala la compania Astra, cea mai mare societate de asigurari de pe piața romaneasca, a anunțat președintele ASF, Dan Radu Rușanu, intr-o conferința de presa.
Decizia ASF a fost luata dupa analiza raportului de control la societatea Astra și a unei note a Direcției de Supraveghere și Stabilitate Financiara din cadrul ASF.
Autoritatea a numit ca administrator special la Astra compania de consultanța financiara KPMG Advisory. Din calculele ASF, care vor fi puse la dispoziția administratorului special, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativa, urmand ca administratorul special sa stabileasca suma necesara.
Președintele ASF a precizat ca toate polițele de asigurare emise de Astra raman valabile pana la expirare.
Astra Asigurari activeaza pe piața romaneasca de peste doua decenii. Compania s-a desprins in 1991 din fostul ADAS, colosul asigurarilor deținut de statul roman. Compania a deschis doua sucursale in afara Romaniei, in Ungaria, la finalul anului 2010, respectiv in Slovacia in decembrie 2012.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.