Reteaua Corect

Acordurile cu Chevron, desecretizate. Presa a aflat si datele care trebuiau sa ramana confidentiale

Contractele companiei Chevron de concesionare a unor perimetre petroliere din Dobrogea au fost publicate joi pe site-ul Agentiei Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). Premierul Mihai Razvan Ungureanu a precizat ca din documentele postate lipsesc totusi anumite clauze comerciale, pe care Chevron a dorit sa le mentina confidentiale. Folosindu-se de faptul ca solutia tehnica aleasa de site-ul ANMR pentru anonimizarea acestor date a fost defectuasa, HotNews a realizat insa o serie de capturi foto in care apar si cifrele din contractele cu Chevron care ar fi trebuit sa ramana secrete.

Sursa imagine: ziare.com.jpg

Contractele publicate joi arata ca, in cazul inceperii exploatarii in cele trei perimetre concesionate de Chevron in Constanta, statul roman ar primi o redeventa maxima de 13% si una medie undeva in jurul valorii de 8-9%. Astfel, Romaniei i-ar reveni aproximativ unul din fiecare 11 metri cubi exploatati de la Adamclisi, Vama Veche si Costinesti.

Reamintim ca Guvernul a aprobat in 20 martie trei acorduri petroliere de concesiune de explorare-dezvoltare-exploatare in trei perimetre din Dobrogea pentru compania Chevron Romania. Cele trei acorduri intre Chevron si ANRM se refera la perimetrele EX 18-Vama Veche, EX-19 Adamclisi si EX-17 Costinesti  si sunt incheiate pentru o perioada de 30 de ani, cu posibilitatea de prelungire pana la 15 ani.

Perioada de explorare va fi de sase ani de la data incheierii acordului, in doua faze, una obligatorie si una optionala. Chevron are dreptul sa extinda perioada cu inca patru ani, insa, pentru acest lucru, este nevoie de un program suplimentar de lucrari, aprobat de agentie.

Ministerul Mediului si Padurilor, preciza intr-un comunicat din 30 martie ca a dat aviz pentru aceste acorduri petroliere, intrucat cuprind obligatii ce vizeaza protectia mediului.

Decizia desecretizarii contractelor cu Chevron a venit in urma ingrijorarilor starnite de impactul pe care l-ar putea avea asupra mediului o eventuala exploatare a gazelor de sist prin procedeul fractionarii hidraulice, care consta in injectarea cu presiune puternica in sol a unor cantitati mari de apa cu nisip si de aditivi chimici.

Iata documentele publicate pe site-ul ANRM

Acord perimetru Vama Veche

Acord perimetru  Adamclisi

Acord perimetru  Costinesti    

Iata sumele pe care ANRM le-a secretizat in contractele cu Chevron

Investitii la Adamclisi

Investitii la Vama Veche

Investitii la Costinesti

1.

Statul Roman, dat in judecata in dosarul Chevron

Publicat in 04 aprilie 2012 la 14:21

Asociatia Romania Dreapta va depune in instanta o actiune impotriva Statului Roman cu scopul de a obtine desecretizarea si anularea acordurilor incheiate intre ANRM si corporatia Chevron Romania, transmite Romania TV.

2.

Peste 5.000 de oameni au protestat la Barlad impotriva exploatarii gazelor de sist

Publicat in 23 martie 2012 la 09:39

Peste 5.000 de oameni au scandat joi, in Piata Civica din Barlad, impotriva companiei americane Chevron care ar urma sa exploateze gazele de sist in zona de sud a judetului Vaslui, prin metoda fractionarii hidraulice, considerata una periculoasa pentru mediu. Protestul, organizat de societatea civila, a avut loc la aproximativ o saptamana de cand primaria Barlad a demarat o campanie prin care a cerut ca locuitorii sa isi dea sau nu acordul pentru exploatarea gazelor de sist, transmit televiziunile de stiri.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.