Reteaua Corect

Acţiunile OMV Petrom scad cu 4%

Scris de newsreporter in 16 septembrie 2020 la 11:09, in Business. 386 vizualizari Intra in discutie Taguriactiuni, fondul proprietatea, OMV Petrom, scadere shortlinkhttp://crct.ro/nwFK

Acţiunile OMV Petrom scad cu 4% după ce Fondul Proprietatea a anunţat că vrea să scoată la vânzare cel puţin un sfert din participaţie pentru circa 519 mil. lei, scrie Ziarul Financiar.

Acţiunile OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai valoroasă companie de la Bursa românească, scădeau cu 4% miercuri la ora 10.50, pe tranzacţii de 1,7 mil. lei, după ce Fondul Proprietatea a anunţat că vrea să demareze o ofertă de plasament privat accelerat plecând de la un număr minim de aproximativ 1,4 miliarde acţiuni existente la companie, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.

Spre comparaţie, la finele primului trimestru al anului Fondul Proprietatea deţinea un număr de 5,66 de miliarde de acţiuni Petrom, reprezentând 9,99% din capitalul social al companiei, ceea ce înseamnă că pachetul pus la vânzare reprezintă circa un sfert din deţinerea totală a Fondului.

Potrivit calculelor realizate de ZF pe baza preţului curent de tranzacţionare, tranzacţia s-ar putea ridica la circa 519 mil. lei.

În raportul publicat de FP la Bursă, se menţionează că procesul de plasament va fi demarat imediat, iar Citigroup Global Markets Limited şi WOOD & Company Financial Services vor acţiona in calitate de joint bookrunners în cadrul tranzacţiei.

“Fondul a fost de acord cu o perioadă de restricţie (în engleză, „lock-up period”) de 180 zile de la data stabilirii preţului Tranzacţiei, sub rezerva renunţării cu acordul Părţilor care acţionează în calitate de Bookrunner şi cu respectarea anumitor excepţii uzuale. Petrom nu va încasa nicio sumă de bani ca urmare a Tranzacţiei”, se arată în raport.

Rezultatele tranzacţiei vor fi anunţate în cel mai scurt timp după finalizarea procesului de plasament, în timp ce perioada de timp până la închiderea procesului de plasament, stabilirea preţului şi alocările rămân la libera alegere a Fondului şi a părţilor care acţionează în calitate de bookrunner.

Potrivit datelor din raportul semestrial aferent primelor şase luni ale acestui an, Fondul Proprietatea şi-a diminuat participaţiile nete cu 1,96 mld. lei în S1/2020, în principal ca urmare a evoluţiei negative a preţului OMV Petrom, cu un impact total de 696,6 mil. lei.

De la începutul anului, acţiunile SNP se tranzacţionează în scădere cu 19,8%, pe fondul unui rulaj de 613,1 mil. lei, emitentul ajungând la 21 mld. lei capitalizare.

Compania este controlată în proporţie de 51% de austriecii de la OMV, în timp ce statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, deţine 20,6% din capitalul social.

Ziarul Financiar

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.