Reteaua Corect

300.000 de angajaţi în plus în ianuarie 2023

Condiţionarea taxării cu 1% pe cifra de afaceri de existenţa unui angajat a determinat companiile cu afaceri mai mici de 500.000 de euro să înroleze cel puţin un angajat, în majoritatea cazurilor fiind vorba chiar de proprietarul firmei, scrie ZF.

Numărul angajaţilor din microîntreprinderi a crescut de la 1,10 milioane în ianuarie 2022 la 1,41 milioane în ianuarie 2023, în condiţiile în care noile cerinţe au fost anunţate încă de la mijlocul anului 2022.

Schimbarea condiţiilor de impozitare a microîntreprin­derilor a adus 300.000 de noi contracte de muncă înregistrate în ianuarie 2023 faţă de ianuarie 2022, arată datele de la Inspecţia Muncii transmise Ziarului Financiar.

Astfel, numărul angajaţilor din micro­întreprinderi a crescut de la 1,10 mi­lioane în ianuarie 2022 la 1,41 milioane în aceeaşi lună din anul 2023.

Această schimbare a venit după ce, începând din anul 2023, firmele care nu au angajaţi nu mai pot beneficia de regimul fiscal de microîntreprindere. Schimbările au fost anunţate încă de la mijlocul anului 2022.

„Aveam un SRL cu zero angajaţi pe care îl foloseam pentru diverse proiecte punctuale, în afara jobului meu principal de la multinaţională. După modificările fiscale anunţate în august anul trecut, mi-am făcut calculele şi a trebuit să mă decid între a închide firma sau a continua, cu o creştere semni­ficativă a costurilor – de circa 7.200 de euro pe an. Până la urmă, am decis să îmi dau demisia şi să caut noi clienţi pentru a-mi creşte veniturile pe SRL, astfel încât să pot să acopăr aceste costuri şi m-am angajat cu salariul minim pe firma mea încă de la jumătatea lunii decembrie“, a spus pentru ZF Elena M., 35 de ani, proprietara unei microîntreprinderi în domeniul cercetării.

Cele mai multe contracte de muncă sunt în microîntreprinderile din comerţ, aproape 291.000, dintre care 197.764 de contracte de muncă în comerţul cu amănuntul şi 93.217 în comerţul cu ridicata.

Pentru a fi impozitată în regim de microîntreprindere, adică cu 1% din cifra de afaceri, o companie trebuie să aibă cel puţin un angajat şi să aibă o cifră de afaceri care să nu depăşească plafonul de 500.000 euro. În caz contrar, companiile vor plăti impozit pe profit de 16%. Plafonul de 500.000 de euro se va aplica pentru afacerile înregistrate de companie în anul 2023.

Modificările în ceea ce priveşte regimul fiscal aplicat microîntreprin­derilor au fost mult timp subiect de discuţie pentru decidenţii politici din România.

Prima discuţie pe această temă a apărut în luna noiembrie a anului 2021, însă forma finală a modificărilor a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în luna decembrie a anului trecut.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.