Reteaua Corect

„Ziua internaţională a Iei româneşti'' şi expoziţia '„Istroromânii'' la Split

Un eveniment de promovare a cooperării culturale şi economice dintre România şi Republica Croaţia a avut loc joi, la Split, în celebra Vilă Dalmatia, sub genericul „Ziua internaţională a Iei româneşti la Split", scrie Agerpres.

În intervenţia sa ambasadorul României în Republica Croaţia, Constantin-Mihail Grigorie, a prezentat semnificaţia Zilei internaţionale a Iei celebrată în România şi de comunităţile româneşti din întreaga lume la 24 iunie, evidenţiind importanţa iei şi valoarea sa simbolică pentru portul şi tradiţiile ancestrale ale poporului român.

Cu acest prilej el s-a referit la parteneriatul dinamic pe toate planurile dintre România şi Republica Croaţia, marcat de un dialog politic intens, cu vizite reciproce la cel mai înalt nivel, guvernamental şi parlamentar, dar şi de o intensificare a relaţiilor economice bilaterale. El a salutat prezenţa agenţilor economici români şi croaţi la acest eveniment care oferă oportunităţi pentru noi parteneriate de afaceri, informează ambasada într-un comunicat de presă.

Ambasadorul Republicii Croaţia în România, Marija Kapitanovic, a transmis un mesaj video, la fel ca Valentin Ilie Făgărăşian, membru al Camerei Deputaţilor a Parlamentului României.

Alţi responsabili care au luat cuvântul, precum Tonci Glavina, secretar de stat în cadrul Ministerului turismului şi sportului din Croaţia, Joze Tomas, preşedintele Camerei de Economie a judeţului Split Dalmatia, şi Hildegard Brandl, preşedintele Organizaţiei Antreprenorilor Bucureşti, au subliniat cursul pozitiv al relaţiilor dintre România şi Croaţia şi contribuţia evenimentului la promovarea dialogului între operatorii economici din cele două ţări.

 


Claudia Nicolae, Directorul General al Agerpres, Ambasadorul Constantin-Mihail Grigorie și Secretarul de Stat în Ministerul croat al Turismului Tonči Glavina


Prezentă la eveniment, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a vorbit despre semnificaţia Zilei Iei, amintind că, începând cu anul 2015, AGERPRES a realizat proiecte editoriale care au avut ca scop principal promovarea bluzei tradiţionale româneşti.

''Proiecte precum POVEŞTI CU IE, Ziua Iei, tradiţie etnografică, ambasadorul ROMANIA, IA - IERI ŞI AZI, au adus în atenţia cititorilor tot ceea ce înseamnă patrimoniu, dar şi moştenire care trebuie dusă mai departe în acelaşi timp. Am adunat poveşti emoţionante despre IE din toată România, dar şi poveşti despre cum întreaga lume a cunoscut, a valorificat şi a purtat frumosul port românesc'', a spus Claudia Nicolae.

''Toţi trăim în secolul globalizării, marcat şi de dorinţa acută de a ne păstra identitatea. Românii de pretutindeni văd în acest element al costumului popular un simbol al identităţii şi creativităţii populare româneşti. Bluza românească nu se va demoda niciodată. Motivele noastre tradiţionale sunt surse inepuizabile de idei'', a subliniat directorul AGERPRES.

 

 


„Ziua internațională a Iei românești” la Split


În cadrul manifestării, la care au participat numeroşi membri ai comunităţii româneşti din Croaţia, a fost organizată o paradă a Iei Româneşti, participanţii admirând mai multe modele ale celui mai reprezentativ articol vestimentar al costumului tradiţional românesc, ''La Blouse Roumaine" căreia pictorul francez Henri Matisse i-a dedicat un tablou celebru cu acelaşi nume, inspirând mulţi creatori de modă şi designeri din România şi străinătate.

Legea pentru instituirea zilei de 24 iunie ca Ziua Iei a fost promulgată marţi de preşedintele Klaus Iohannis. Conform acestei legi, de Ziua Iei pot fi organizate activităţi culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate, prin mijloace de informare în masă, materiale care vizează promovarea şi protejarea iei.

Evenimentul desfăşurat sub genericul "Ziua internaţională a Iei româneşti la Split" a fost organizat de Compania Lifestyle Check In în colaborare cu Ambasada României la Zagreb, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului din România, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Consulatul Onorific al României la Split, Camera de Economie a judeţului Split Dalmaţia şi Asociaţia Românilor din Republica Croaţia, cu susţinerea de Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României la Zegreb.

 

În aceeaşi zi, la Palatul Academiei de Ştiinţe şi Arte din Split a fost vernisată expoziţia de fotografii "Istroromânii", organizată de Ambasada României în Republica Croaţia, Consulatul Onorific al României la Split şi Asociaţia Românilor din Republica Croaţia. În acesta cadru, ambasadorul Constantin-Mihail Grigorie a salutat cooperarea excelentă dintre România şi Croaţia în protejarea dialectului istroromân şi a comunităţii istroromâne, bun cultural comun al celor două ţări, subliniind că vernisajul expoziţiei "Istroromânii" coincide cu organizarea manifestării dedicate Zilei Universale a Iei, parte a costumului popular românesc din cele mai vechi timpuri, purtată şi de strămoşii comunităţii istroromâne omagiată de expoziţie.

 


Expoziția "Istroromanii" la Split


Expoziţia a mai fost vernisată şi în alte locuri din Croaţia - la Galeriile Klovicevi Dvori din Zagreb, la 1 decembrie 2021, şi la Galeriile Principij din Rijeka, la 12 aprilie 2022.

Fotografiile au fost realizate de artiştii fotografi Constantin Demeter, Gheorghe Petrilă şi Ovidiu Gabor, în urma unei vizite de documentare efectuate cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, în localităţile din Istria unde locuiesc membrii comunităţii lingvistice istroromâne

Agerpres

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.