Reteaua Corect
Andrei Marga

Ziua filosofiei

Scris de Andrei Marga in 16 noiembrie 2012 la 19:21, in Arts. 83 vizualizari Intra in discutie Tagurifilosofie, UNESCO, ziua shortlinkhttp://crct.ro/nikO

Faptul ca o institutie venerabila precum UNESCO celebreaza Filosofia este un semn incurajator intr-o lume ce da prevalenta, cum ne-au spus Heidegger, Horkheimer si Adorno, mentalitatii stiintifico-tehnice si, in plus, a lasat loc relativismului si, mai nou, concretismului.

O lume in care se crede, aproape curent, ca numai ce este palpabil este real, ca adevarul si binele tin de contexte, iar exemplele epuizeaza conceptele. Semnul este incurajator caci ne aminteste de traditia Filosofiei: cum Hegel arata, filosofia este, intr-un sens, una cu istoria ei, iar aceasta istorie contine si momentele de filozofie propriu-zisa, nu numai de reflectii ce nu si-au gasit inca orizontul. Nu numai ca ne aminteste, fie si indirect, de marea filosofie, dar ne si obliga sa ne interogam asupra posibilitatii si importantei acesteia in zilele noastre.

Prin natura ei, filosofia evolueaza - de aceasta data impotriva ultimului Hegel - prin multiple filosofii, asadar plural si ca urmare a initiativelor individualitatilor. Filosofiile raman opere individuale, oricat de mare este importanta interogatiilor si argumentarilor intr-un grup de investigatie. De aceea, fiecare dintre cei care s-au angajat, oarecum profesional si biografic, sa elaboreze filosofie (din nefericire, cei mai multi dintre acestia se multumesc sa fie profesori de filosofie si prea putini filosofeaza!), este chemat, cu atat mai mult in „Ziua Filosofiei", sa se expliciteze si, poate, sa se legitimze. Natura individualizata a filosofiei te obliga sa incepi, fara nicio emfaza, cu ceea ce faci sau nu faci sau nu poti sa faci tu insuti.

Impartasesc o opinie despre filosofie (pe care nu o detaliez aici) care ma face sa consider ca reflectia asupra ceea ce este in jur, reflectia asupra sensului istoriei si reflectia asupra sensului vietii sunt de adus la unitate. De aceea, imi permit sa spun ca, de pilda, istoria relevanta a Romaniei confirma ca sincronismul ramane, cuprinzator vorbind, solutia, dar sincronismul are nevoie de reflexivitate si, eventual, reconstructie. Suntem dupa „cotitura culturala" a lumii civilizate, care a insemnat mai multe „cotituri" filosofice (hermeneutica, actionala, comunicativa), si inaintea unei „corecturi" a secularizarii. Ca un alt exemplu, unificarea europeana se dovedeste a fi solutia pentru a pastra continentul nostru in competitiile, inclusiv culturale, ale epocii pe care o traim, dar aceasta unificare trebuie acum regandita depasindu-i „deficitul demografic" si reafirmandu-i „finalitatea" de inceput. Sau, ca o alta ilustrare, in lumea traita a vietii sunt astazi multe presiuni la a convinge oamenii ca viata se epuizeaza in consumul ocaziilor, iar asumptiile culturii clasice (onoarea, devotiunea, iubirea celuilalt) ar fi deja in contratimp cu prezentul. Or, se dovedeste, cu toate argumentele realiste, ca sensul vietii este o problema cu sens oriunde si oricand. In sfarsit, ca o alta ilustrare, traim, cum s-a spus deja la inceputul anilor nouazeci, noi valuri ale democratizarii, iar convingerea ca problemele lumii in care traim se dezleaga cu adevarat in mod comunicativ castiga teren. Oricum ar sta lucrurile, doua fapte sunt limpezi. Numai daca devine mai mult decat un ansamblu de proceduri de alegere periodica a reprezentantilor, anume o „forma de viata", si se alimenteaza cultural din traditii de etica a vietii publice, democratia nu va ceda teren autoritarismului, inclusiv aceluia ce profita de democratie. Pe de alta parte, numai daca cei care comunica se asuma pe sine cu tot ceea ce au de promovat in societate, democratia rezista.

 

Cititi intreg editorialul pe Ziua de Cluj

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.