Reteaua Corect
Dan Mircea Cipariu

Va paria USL pe Programul CULTURA pentru Romania?

Scris de Dan Mircea Cipariu in 05 noiembrie 2012 la 18:27, in Arts. 22 vizualizari Intra in discutie Taguricultura pentru romania, program de guvernare, USL shortlinkhttp://crct.ro/nij2

Pe 8 noiembrie 2012, USL isi va lansa Programul de guvernare pentru perioada 2012-2016. Dezbateri privind Programul ARD au avut loc chiar zilele acestea, dar un document oficial inca nu a fost lansat. Din pacate, publicul celor doua blocuri politice competitioare nu a aflat de niciun rand in care sa fie vorba de cultura romana, produsele culturale romanesti, strategii sociale pentru creatorii romani, elitele romanesti. Semn ca intre stanga si dreapta, cultura e tratata politic, legislativ si guvernamental intr-un registru electoral minor, de semnificatia unui 0,03% din PIB. Circuitul banilor publici pentru creatori tinde spre zero. Daca PD-L si acum ARD au defilat cu intelectualii lui Basescu, unii dintre acesti intelectuali avand vocatie de manageri culturali, creatori de infrastructura mediatica, editoriala si logistica pentru cei ce sprijina dreapta esichierului politic, USL a ramas incapabila sa construiasca o retea culturala moderna, de la sistem editorial, retea de distributie a produselor culturale, pana la promovarea unor valori incontestabile. O scriu cu regret: USL a pierdut multe puncte electorale in mediul cultural dupa miscarile pe care le-a facut cu desfiintarea TVR Cultural si numirile la Institutul Cultural Roman. Se vede treaba ca presedintii USL se lasa pe mana unor consilieri care isi vad doar de propriile lor interese si se mai vede treaba ca tema culturala si identitara e pentru presedintii USL doar bun prilej de ipoteze! Le pun la indemana domnilor Crin Antonescu, Victor Ponta si Daniel Constantin un program pe care l-am intitulat “Cultura pentru Romania”, cu speranta ca in al doisprezecelea ceas soarta creatorilor romani ar putea sa fie subiect public si electoral!

Programul CULTURA pentru Romania!

Pana acum, niciun partid nu a propus electoratului o viziune de politici publice pentru cultura nationala. O viziune care sa faca din cultura nu numai un bun de tezaurizat pentru viitor, ci si un tezaur pentru prezent!

Nu a fost prezentata publicului o viziune privind administrarea culturii nationale. Adica a elementului esential privind securitatea nationala: asigurarea identitara a natiunii romane! Asta nu se poate face doar cu vorbe goale spuse la tribuna, ci cu legi si mecanisme care sa apere si sa stimuleze creatia. In acest moment, in Romania nu exista o viziune privind administrarea culturii nationale. Nici la nivel de organizare si infrastructura, nici la nivel legislativ si, cel mai grav, nici la nivelul unor politici publice privind finantarea transparenta a produselor si proiectelor culturale. Utilitatea legala a Ministerului Culturii si Patrimoniului National se reduce, din pacate, doar la certificatele de descarcare arheologica, multe dintre ele starnind adevarate scandaluri mediatice. Intr-o tara in care din bugetul oficial al culturii nu s-a dat niciun leu in ultimii ani pentru achizitia de carti destinate bibliotecilor publice judetene, in care artistii au primit sume infime pentru proiectele lor, utilitatea ministerului de resort e vazuta doar ca resursa consumatoare pentru clientela de partid si de stat!

In Romania sunt aproximativ 100.000 de oameni care isi castiga existenta din industriile culturale (12.000 de creatori profesionisti de arta si interpreti profesionisti fac parte din ANUC, o asociatie a sase uniuni de creatori reprezentative la nivel national: Uniunea Arhitectilor din Romania -UAR, Uniunea Artistilor Plastici din Romania – UAP, Uniunea Cineastilor din Romania -UCIN, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania – UCMR, Uniunea Scriitorilor din Romania – USR, Uniunea Teatrala din Romania – UNITER; in industria editoriala si de distributie a cartii lucreaza aproximativ 20.000 de oameni, reprezentand aproximativ 5000 edituri care au cerut, in 2010, ISBN Bibliotecii Nationale a Romaniei; in industria spectacolului, filmului, divertismentului si a produselor si serviciilor bazate pe copyright lucreaza aproximativ 70.000 de oameni). 100.000 de oameni cu familiile lor, adica aproximativ 400.000 de electori carora, pana in acest moment, niciun partid nu le-a oferit un set de resurse legislative, financiare si fiscale, precum si politici culturale publice prin care operele si produsele culturale sa fie valorizate social si economic.

Pentru cei 400.000 de romani ce isi sustin existenta din produse si servicii culturale, propun un program politic coerent dedicat sustinerii culturii in Romania. Un program prin care proprietatile artistilor, drepturile lor de autor!, sa fie aparate de autoritatile romane in confruntarea dura pe care artistii romani o au cu proprietati culturale din Uniunea Europeana bine sustinute de sisteme profesioniste de promovare si de distributie.

Programul CULTURA pentru Romania! va asigura un suport legislativ, financiar si fiscal, social si de infrastructura pentru operele si produsele culturale. Vor beneficia de acest program, direct si indirect, peste 2 milioane de romani: artisti, editori, distribuitori si creatori de produse culturale, producatori si manageri culturali, detinatori de drepturi de autor, bursierii statului roman, profesorii si cercetatorii.

Programul CULTURA pentru Romania!

SUPORT LEGISLATIV

In mandatul de patru ani, USL se angajeaza sa realizeze sau sa amendeze urmatoarele legi:

-O noua Lege a Sponsorizarii prin care sa fie incurajate actul de mecenat si sponsorizarile pentru evenimente si opere cultural-stiintifice, pentru produse culturale.

-Legea Produselor Culturale prin care sa fie reglementate conditiile de exercitare a activitatii contractuale de comercializare a produselor culturale. O lege care sa faca diferenta, fiscal si financiar, intre cuie, prezervative si carte, spectacol si lucrari de arta. Astfel incat, distributia si vanzarea acestor opere culturale sa nu mai ajunga la cheremul marilor retele de hypermarket-uri care iau un procent de pana la 60% din pretul de vanzare al unui produs cultural.

-Legea Mall-urilor Culturale. O lege care sa puna pe picioare toata infrastructura necesara difuzarii si receptarii unor produse culturale de calitate. Statul va realiza, printr-un parteneriat public-privat, un sistem de distributie a produsului cultural care sa acopere geografic macar capitalele de judet ale Romaniei.

-Lege privind acordarea tichetelor de carte pentru profesori si bursieri.

-Modificarea Legii 186 din 19 mai 2003, Lege privind sustinerea si promovarea culturii scrise si a lecturii, prin care sa fie infiintat Centrul National al Culturii Scrise. Centrul National al Culturii Scrise va avea ca principale scopuri si obiective sustinerea creatiei, productiei si distributiei cartii si publicatiilor literar-stiintifice, promovarea operelor autohtone si a autorilor acestora in tara si in strainatate, dezvoltarea lecturii la toate categoriile de public, cu precadere in randul copiilor si tineretului, organizarea evidentei si activitatilor de valorificare a patrimoniului editorial national. Centrul National al Culturii Scrise va gestiona Fondul National al Culturii Scrise, care provine din urmatoarele surse: sumele colectate drept remuneratie compensatorie pentru copia privata; 2% din impozitul datorat catre stat de firmele care sunt inscrise in Registrul National al Culturii Scrise; taxele si contributiile pentru inscrierea in Registrul National al Culturii Scrise; 2% din profitul Companiei Nationale Loteria Romana; sumele provenite din colectarea timbrului literar; subventii de la bugetul de stat, stabilite de Parlamentul Romaniei.

SUPORT FISCAL

-TVA de 5 % pentru carte.

-Baza de impozitare de 16% pentru drepturile de autor.

SUPORT FINANCIAR

-100 Euro – tichete de carte – pentru aproximativ 250.000 de profesori din invatamantul preuniversiar si universitar

-100 Euro – tichete de carte – pentru bursierii din invatamantul universitar si preuniversitar

-100 de burse de creatie anuale de cate 3000 Euro pentru proiecte literare, vizuale, muzicale, arhitecturale si de design

-asigurarea financiara de la Bugetul de Stat pentru achizitiile publice de carte, reviste literare si de cultura, precum si de opere vizuale

-asigurarea financiara de Bugetul de Stat pentru Fondul de Mobilitate pentru creatorii romani prin care sa fie decontate anual costurile de transport, diurna si cazare pentru 100 de oameni de cultura romani invitati la festivaluri, seminarii si evenimente culturale de talie internationala si internationala

SUPORT DE INFRASTRUCTURA

In mandatul de patru ani, vom realiza in fiecare capitala de judet, printr-un parteneriat public-privat, cate un Mall Cultural in care sa fie difuzate produsele culturale. In fapt, vom construi o retea nationala de distributie si promovare a produselor culturale, cu informatii despre vanzarea produselor culturale in timp real.

 

Sursa: Agentia de Carte

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.