Reteaua Corect
Alexandru Petria

Uniunea Scriitorilor este in pericol!

Scris de Alexandru Petria in 07 decembrie 2010 la 15:12, in Arts. 260 vizualizari Intra in discutie Tagurialeandrupetria, pericol, uniuneascriitorilor shortlinkhttp://crct.ro/n8An

Titlul este cel al unei declaratii politice rostite azi de deputatul clujean Cornel Itu in Parlament, un cunoscut de-al meu, care descrie in ce situatie inacceptabila si revoltatoare este Uniunea Scriitorilor. Fiind un demers pro-cultura, nepolitic, il redau aici.

Titlul este cel al unei declaratii politice rostite azi de deputatul dujean Cornel Itu in Parlament, un cunoscut de-al meu, care descrie in ce situatie inacceptabila si revoltatoare este Uniunea Scriitorilor. Fiind un demers pro-cultura, nepolitic, il redau aici.

„Uniunea Scriitorilor este pe cale sa-si piarda sediul, Casa Monteroru de pe Calea Victoriei, proprietate a Primariei Municipiului Bucuresti si data in folosinta scriitorilor, care este revendicata de  Ioana Angelescu si Nora-Geta Angelescu Monteoru.

Dupa informatiile pe care le-am primit, Uniunea Scriitorilor mai poate sa ramana in Cladirea Monteoru pana in martie 2011, si asta doar fiindca este interzisa prin lege evacuarea chiriasilor pe timp de iarna.

Conform prezentarii organizatiei, „Uniunea Scriitorilor din Romania (U.S.R.) este succesoarea Societatii Scriitorilor Romani (S.S.R.). S.S.R. a fost creata in anul 1909 si a functionat sub aceasta denumire pana in martie 1949. Ultimul presedinte al S.S.R. a fost Victor Eftimiu. U.S.R. a aparut in 1949 prin fuziunea intre S.S.R. si Societatea Autorilor Dramatici.

Primele incercari de a crea organizatii de scriitori in Romania dateaza dupa unele surse din 1821, 1827, 1831.

Inceputul propriu-zis se face cu Asociatia literara Romana din 1848 dar aceasta nu functioneaza. O Societate Literara Romana a fost fondata in 1866, inaugurata in 1867, transformata in Societatea Academica Romana si ulterior, din 1879, in Academia Romana. Preocuparile de inceput ale Academiei au fost filologice, extinse apoi la domeniile stiintei, culturii si artei. Dar prima Societate a Scriitorilor Romani s-a ivit ca proiect in 1908 si a fost pusa in functiune de o adunare generala de 47 de scriitori la 2 septembrie 1909. Comitetul de conducere al noii societati i-a avut ca presedinte pe Mihail Sadoveanu si ca vicepresedinte pe Dimitrie Anghel. In 1911, noul presedinte, Emil Garleanu a obtinut recunoasterea SSR ca "Persoana morala". A urmat la conducere criticul Mihail Dragomirescu. In timpul primului razboi mondial SSR a functionat in refugiu la Iasi. In perioada 1926-1932, Societatea Scriitorilor Romani a fost condusa de Liviu Rebreanu ales an de an timp de sapte ani consecutiv. A fost in opinia istoricilor literari cea mai fasta perioada a SSR. Dupa 1944 s-au exercitat asupra S.S.R. presiuni politice din partea noii puteri, epurari etc. Conferinta de fuziune intre S.S.R. si societatea Autorilor dramatici din martie 1949 marcheaza infiintarea Uniunii Scriitorilor din R.P.R., ulterior "din R.S.R.", devenita U.S.R. in 1990.”

Situatia este intolerabila pentru orice om responsabil, care se gandeste nu numai la prezent, ci are in vedere perspectivele viitorului. Uniunea Scriitorilor merita un sediu deosebit, care sa cinsteasca contributia ei la dezvoltarea spiritualitatii Romaniei.

Dupa opinia mea, chestiunea fiind, fara nici o exagerare, de importanta nationala, se impune implicarea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si a premierului Emil Boc in gasirea cat mai grabnica a unei solutii multumitoare.

Ar fi pervers sa ne amintim de cultura doar in campania electorala sau cand moare cate un scriitor cunoscut. Fara un sediu adecvat, Uniunea Scriitorilor este intr-un pericol mortal. Cornel Itu, deputat PSD.”

 

Articol preluat de pe site-ul cititordeproza.ning.com

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.