Reteaua Corect

Un portret al lui Mao realizat de Andy Warhol, scos la licitație în aprilie la Hong Kong

Scris de newsreporter in 18 martie 2017 la 09:04, in Arts. 153 vizualizari Intra in discutie Taguriandy warhol, Hong Kong, licitatie, Portret al lui Mao shortlinkhttp://crct.ro/nqlI

Un portret serigrafic al fostului lider chinez Mao Tze-Dun realizat în 1973 de Andy Warhol va fi scos la licitație în aprilie la Hong Kong, a anunțat casa de licitație Sotheby's, organizatorul vânzării, relatează AFP, conform Agerpres.

Sursa imagine: reporterntv.ro

Lucrarea ar putea aduce 15 milioane de dolari (în jur de 14 milioane de euro), apreciază Sotheby's, subliniind că este vorba despre estimarea cea mai ridicată până în prezent pentru un tablou vândut în Asia.

Licitația, despre care organizatorul spune că este prima vânzare "semnificativă" de artă occidentală contemporană la Hong Kong, intervine pe fondul creșterii cererii din partea colecționarilor din regiune, în special din China.

Cumpărătorii chinezi ar putea totuși să o boicoteze, notează AFP, pentru că celebrele portrete ale lui Mao realizate de foarte cunoscutul reprezentant al curentului pop art sunt controversate în China.

În 2013, o mare retrospectivă a lui Andy Warhol la Shanghai a trebuit să renunțe la zece portrete serigrafice, după ce anterior acestea au fost prezentate la Hong Kong și Singapore.

Această retragere a fost o "decizie reciprocă" luată împreună cu curatorii de la Shanghai și Beijing, unde a fost prezentată expoziția, a explicat atunci muzeul Andy Warhol din Pittsburgh, explicând "că exista o oarecare îngrijorare în a le expune".

Utilizarea în China a imaginii lui Mao rămâne o chestiune sensibilă, pentru că acesta rămâne o figură controversată, chiar dacă portretul său veghează deasupra pieței Tiananmen din Beijing și apare pe bancnote. Cultul personalității întreținut în jurul lui Mao în anii 1960 și 1970 a dus la apariția a numeroase portrete și statui, astăzi în mare parte dispărute.

Sotheby's speră însă ca entuziasmul pentru calitățile artistice ale lui Warhol să depășească îngrijorările politice.

"Sperăm ca problemele politice să nu îi îndepărteze pe oameni (...), vorbim despre artă", a declarat pentru AFP organizatoarea vânzării, Isaure de Viel Castel. Portretul, despre care ea a spus că este "o capodoperă", cu dimensiuni de 127 cm pe 107 cm, va fi scos la licitație la 2 aprilie.

Realizate în 1972 și 1973, portretele lui Mao Tze-Dun marchează revenirea lui Andy Warhol (1928-1987) la pictură.

Ele ar fi inspirat vizita istorică a președintelui american Richard Nixon în China în 1972 și întâlnirea lui cu părintele Revoluției culturale.

Warhol, care a vizitat China în 1982, cu cinci ani înainte de moarte, a realizat sute de portrete ale lui Mao, cu o colorit foarte bogat.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.