Reteaua Corect

Un "panou" cu patru hieroglife vechi de peste 5.000 de ani, descoperit în Egipt

Scris de newsreporter in 24 iunie 2017 la 10:49, in Arts. 496 vizualizari Intra in discutie Taguricosmos, egipt, hieroglife, mesaj shortlinkhttp://crct.ro/nr38

Arheologii au descoperit o grupare de hieroglife de mari dimensiuni inscripționate pe stâncile din apropierea statului egiptean El-Khawy. Simbolurile, care transmit un mesaj legat de cosmos, sunt cele mai timpurii hieroglife monumentale cunoscute, datând din urmă cu 5.200 de ani, relatează Live Science, potrivit Agerpres.

Sursa imagine: descopera.ro

"Recent descoperitul sit artistic de la El-Khawy conservă unele din cele mai timpurii și mai mari semne din etapele de formare ale scrierii cu hieroglife și furnizează dovezi privind modul în care vechii egipteni au inventat sistemul lor unic de scriere", a declarat John Darnell, profesor la Universitatea Yale, care a condus expediția ce a descoperit stânca inscripționată cu hieroglife.

Ministerul egiptean al antichităților a anunțat la rândul său această descoperire, joi 22 iunie. 

Arheologii au descoperit și o altă inscripție, care prezintă de această dată o turmă de elefanți, realizată între 4.000 și 3.500 de ani î. Hr. Unul dintre elefanții adulți a fost desenat cu un pui de elefant în interiorul corpului — "un mod incredibil de rar de a reprezenta o femelă gestantă", a precizat Darnell într-un comunicat de la Yale.

Numai câteva scene similare au fost descoperite în Egipt, printre care o vază găsită în situl de la Abydos care prezintă o femelă de hipopotam gestantă, a declarat Darnell pentru Live Science. 

Cele patru hieroglife, care au fost inscripționate în jurul anului 3.250 î. Hr., par să transmită un mesaj, întrucât simbolurile au o înălțime de circa 70 de centimetri și au avut "o culoare deschisă, aproape albă, spre deosebire de patina maronie a stâncii", a declarat Darnell pentru Live Science.

"În lumea modernă acest lucru ar fi similar cu un text mare scris pe un panou", a mai precizat el. 

Unul dintre semne prezintă un cap de taur pe un par scurt, un simbol descoperit și în alte situri egiptene. "Capul de taur pare să fie un simbol al puterii regale în timpul perioadei de formare a statului egiptean", a precizat Darnell.

Celelalte trei semne prezintă două berze, spate în spate, cu o pasăre ibis între ele. Acest aranjament sugerează că cele trei semne reprezintă "o declarație despre cosmos prin intermediul ciclului solar", a explicat Darnell, notând că aranjamente similare au fost descoperite și în alte situri egiptene.

Împreună, cele patru simboluri sunt probabil "o expresie a autorității regale asupra cosmosului", a precizat el, adăugând că "inscripția era vizibilă călătorilor care veneau sau se îndreptau spre orașul Elkab".

Hieroglifele erau vizibile pentru oricine trecea prin zonă în acea perioadă, ceea ce sugerează că vechii egipteni puteau înțelege semnele, a spus Darnell.

Inscripțiile au fost descoperite în urma unei expediții comune a Universității Yale și Muzeului regal de artă și istorie din Bruxelles, în colaborare cu Ministerul Antichităților din Egipt.

 

 

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.