Reteaua Corect

Un concert de clasa internationala cu "Orchestra Romana de Tineret"

Sambata, 21 iunie, la ora 19.00, la Sala Radio si, respectiv, duminica, 22 iunie, la ora 11.00, la Ateneul Roman, “Orchestra Romana de Tineret” condusa de dirijorul Cristian Mandeal va straluci din nou intr-un program de concert de mare virtuozitate, ca avanpremiera a turneului extraordinar de la Berlin. Cele “Trei Dansuri Romanesti” de Theodor Rogalski, “Rapsodia Spaniola” de Ravel, alaturi de “Dansul celor sapte voaluri” din opera “Salomea” de Richard Strauss si de magnifica simfonie “Patetica” de Ceaikovski sunt piesele cu care “Orchestra Romana de Tineret” va da o noua proba a clasei sale de nivel international, informeaza Cotidianul.ro.

Sursa imagine: Cotidianul.ro

In premiera pentru o orchestra din Romania, “Orchestra Romana de Tineret” va evolua in 24 iunie in cadrul unui concert extraordinar in Sala Filarmonicii din Berlin, ca invitat de onoare in cadrul Festivalului European de orchestre de Tineret de la Berlin – ”Young Euro Classics”.

La editia din acest an, Festivalul ”Young Euro Classics” comemoreaza 100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial. Cu acest prilej, organizatorii au selectionat cele mai bune sase orchestre de tineret din intreaga lume, una de pe continentul american (SUA), una din Asia (China) si patru din Europa – Romania, Franta, Germania si Rusia.

Devenita vedeta de clasa internationala dupa editia din 2012 a prestigiosului festival berlinez, ”Orchestra Romana de Tineret”, condusa de dirijorul Cristian Mandeal, revine acum ridicand stacheta performantei artistice. Publicul de la Sala Radio si de la Ateneul Roman va avea sansa de a vedea si de a asculta pe viu un concert captivant, de reala clasa internationala, in avanpremiera evolutiei in fata exigentului public berlinez.

Din anul 2014, Centrul National de Arta "Tinerimea Romana" a inceput sa se ocupe de activitatea ”Orchestrei Romane de Tineret”, odata cu preluarea conducerii institutiei de catre Marin Cazacu.

Prima orchestra simfonica de tineret din Romania a luat fiinta la Sinaia in vara anului 2008, la initiativa violoncelistului si directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundatiei "Prietenii muzicii - Serafim Antropov".

Membrii sai, majoritatea cu varste cuprinse intre 18 si 28 de ani, sunt selectati dintre cei mai buni tineri muzicieni la nivel national. Pregatirea tehnica si artistica este asigurata de la infiintare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul "Orchestra Romana de Tineret - spirit enescian si traditie europeana" a pornit din necesitatea racordarii tinerei generatii de muzicieni romani la exigentele si aspiratiile artistice europene.

Concertele sustinute anual intre 2008 si 2013 in cadrul Festivalului International "Enescu si muzica lumii" la Sinaia, Busteni, Sibiu, Brasov si Bucuresti au constituit adevarate triumfuri. Aparitiile stralucitoare de pe scena Ateneului Roman incepand cu anul 2009, in cadrul concertelor ”December Music Flavours” si ”Spring Music Flavours”, organizate de ”Lanto Communication”, concertul extraordinar “Eurovision – Tineri muzicieni” au fost foarte apreciate de public si elogiate de critica de specialitate.

Evolutia impresionanta si succesele obtinute in acesti ani au culminat cu prezenta in cadrul Festivalului International “George Enescu“ din 2011 si 2013, care au confirmat asteptarile acestui proiect.

In noiembrie 2011, Orchestra a devenit membra a ”EFNYO” (European Federation of National Youth Orchestras), iar in 28 si 31 ianuarie 2012 a fost invitata sa sustina concerte de mare prestigiu la Paris si, respectiv, Strasbourg, in cadrul unui proiect cultural european.

In 2012, pe langa cele 8 proiecte ce s-au desfasurat in Romania, ”Orchestra Romana de Tineret” a fost invitata sa concerteze in deschiderea primei editii de la Bucuresti a Festivalului International “Sergiu Celibidache” si sa sustina un concert extraordinar in cadrul prestigiosului Festival International “Young Euro Classic“ de la Berlin, la data de 4 august 2012.

In vara anului 2013, orchestra a sustinut doua concerte extraordinare in Italia, la Roma, pe cea mai prestigioasa scena de concerte din Italia, ”Auditorium Santa Cecilia”, si la Festivalul de la Ravello, cel mai cunoscut festival de vara din Europa.

Dirijorul american Lawrence Foster aprecia: ”Viitorul vietii artistice din Romania este legat de acesti tineri fantastici cu care lucrez”, ”Aceasta este imaginea pentru Romania. Asta face Festivalul Enescu pentru Romania: pune in lumina acesti oameni minunati”.

Presa italiana sublinia: ”Acesti tineri muzicieni romani, condusi de maestrul Cristian Mandeal, au dat dovada de o impresionanta spontaneitate, scotand in relief toate culorile timbrale ale lucrarilor interpretate”.

Cronicile din presa berlineza exprima in termeni foarte clari calitatea acestei orchestre: “Orchestra Romana de Tineret da tot ce este mai bun, in adevaratul sens al cuvantului. La asemenea prezenta si concizie precum si intonatie infailibila unii profesionisti pot doar sa viseze. Charismaticului dirijor Cristian Mandeal i s-ar cuveni un loc la un pupitru berlinez, daca se ia in considerare felul in care reuseste sa transpuna lucrarea lui Rahmaninov, «Dansuri simfonice». Mandeal isi permite fermate lungi, o agogica consolidata si efecte inaltatoare, iar tinerii muzicieni par sa-l urmeze neconditionat”, scria in "Der Tagesspiegel" din 6 august 2012 criticul Christian Schmidt.

“Poti doar sa te minunezi cat de profesionist si impresionant a facut fata o orchestra de tineret disparitiei socante a solistei Mihaela Ursuleasa. In primul rand simbolic, cu uvertura lui Verdi, «Forta destinului», care, in ciuda «loviturilor destinului» din debut, nu a pierdut supletea specifica stilului italian. Substantial, cu piesa «Don Juan» de Richard Strauss, care a inlocuit concertul de Chopin. Sa repeti o astfel de piesa in doar doua zile arata incredibila calitate a acestei orchestre. Cristian Mandeal s-a dovedit a fi un dirijor riguros, eficient si concentrat. Stilul sau dirijoral impecabil a fost receptionat cu usurinta si fara concesii de catre orchestra, atat in cazul izbucnirilor din lucrarea lui Dan Dediu, «Frenesia», cat si in cazul «Dansurilor Simfonice» de Rahmaninov, pline de ritm si de culoare. Au fost remarcabile momentele de solo, in mod special cele pentru suflatori. Fateta aventuroasa a orchestrei a fost confirmata de interpretarea lucrarii lui Enescu, «Rapsodia Romana», un dans ca un vartej ametitor. Si de data aceasta, amprenta dirijorala a fost vizibila. Iata o ochestra care isi poate reprezenta tara cu mandrie, la nivel international”, nota Clemens Goldberg, la ”Kulturradio” Berlin.

”Marea surpriza a venit spre sfarsitul Festivalului, cu Orchestra Romana de Tineret, orchestra nascuta (precum Atena din capul lui Zeus) din gandirea acestui minunat violoncelist si om care este Marin Cazacu. Este acum bijuteria vietii muzicale romanesti, o bijuterie slefuita cu infinita implicare si placere de maestrul Cristian Mandeal. O seara perfecta, entuziasmanta, in toate ale sale, care a inceput cu «Rapsodia I-a» a lui George Enescu, facuta asa cum numai dirijorul stie sa o faca, extraordinar, incat si compozitorul sa fie deplin multumit acolo unde se afla. A iesit o interpretare care poate constitui o exceptionala lectie de cum trebuie citit Enescu. O orchestra de printese si printi, dupa chipuri si dupa vestimentatie, de o mare disponibilitate la lucru... Unii specialisti o considera de pe acum a fi cea mai buna din tara. Si parca avea dreptate un mucalit sa preia pentru ei vechea sintagma: «tineret, mandria tarii»! Ce bucurie luminatoare pe chipurile celor ce ieseau de la acest concert, care poate fi inscris, fara nici o ezitare, ca fiind printre cele mai reusite ale Festivalului", se entuziasma Costion Nicolescu.

”Coup de cœur total aseara la «United Colours of... youth», Concertul de la Sala Palatului, aka Orchestra Romana de Tineret sub bagheta maestrului Cristian Mandeal! De cum intra in scena, pustii inveselesc sala mare si prafuita a Palatului (de ce i s-o fi zicand a palatului cand e cea mai comunista arhitectura posibila, ma lamureste cineva?). Sunt delicios de colorat imbracati, mai ales, bineinteles, fetele, in superbe rochii de seara de culori minunate de la rosu, verde, galben-piersica, visiniu mat, verde, mov, lila, albastru, verde crud, insertii senzuale de culoare primavarateca in fundalul sobru al elegantei black & white a smockingurilor barbatesti. Si ce superba e unduirea policroma a orchestrei adolescentine sub bagheta nemteasca a dirijorului in prima Rapsodie, mai relaxata in tempo decat ne e dat sa auzim de obicei, ce minunat avantul si patosul viorilor, ce martial suna suflatorii de alama, ce ironici clarinetistii, ce implicati sunt cellisti, ce serios e timpanul, ce flaut 1 perfect, e minunat, ce sa mai vorbim, toata dezlantuirea nebuna de vitalitate da capo al fine, da, e minunat sa fii tanar. N-ai cum sa nu te lasi cucerit, trag cu coada ochiului la loja principala unde cu capul in maini profesorul Marin Cazacu isi priveste ideea, nu vad pana acolo dar il ghicesc cu siguranta zambind multumit. Acestui om, minunat violoncelist si mare profesor care viseaza la aceasta idee din anii '80, si celui care tine acum bagheta, dirijorul cu alura germanica, i se datoreaza minunatul proiect numit «Orchestra Romana de Tineret». Chapeau, domnilor! Asteptam turneele si inregistrarile!... Atmosfera devine incandescenta la intrarea in scena a solistului serii... David Garrett ataca laolalta cu tutti prima tema din concertul beethovenian, superba dezlantuire de muzica si virtuozitate. David Garrett isi suna perfect partitura, intrand minunat in cadrul cu pustii romani, concertul suna curat...., cu cadente virtuoze si gesturi de rock star pe finishuri care innebunesc pur si simplu sala”, scria Catalin Sava.

Triumf al Orchestrei Romane de Tineret la Berlin: „Este inutil de incercat o ierarhizare a calitatilor de care au dat dovada membrii Orchestrei Romane de Tineret condusi nu doar cu siguranta, ci si cu inalta emotie artistica de Cristian Mandeal, pentru ca succesul si cu atat mai putin triumful nu au nevoie de explicatii. Sala Mare de la «Konzerthaus» a fost arhiplina la concertul sustinut de muzicienii romani in seara de 4 august in cadrul editiei a 12-a a Festivalului «Young Euro Classic», multi dintre cei veniti avand asteptari medii, mai ales pentru ca programul cuprindea cinci lucrari pentru orchestra simfonica mare extrem de complexe, diferite si dificile din punct de vedere tehnic. Toti acestia au plecat cuceriti, promitandu-si sa nu rateze niciun concert al acestei orchestre daca vor mai avea ocazia. O prima auditie romaneasca, «Frenesia 2» de Dan Dediu, a deschis seara in prezenta autorului, dupa care au urmat uvertura la «Forta destinului» de Verdi, poemul simfonic «Don Juan» de Richard Strauss, «Dansurile simfonice op. 45» de Rahmaninov si «Rapsodia Romana nr. 1» de Enescu. Lucrari consacrate pentru dificultatea tehnica, in special Strauss si Rahmaninov, trecand prin stiluri muzicale diferite, piesele cuprinse in program au demonstrat publicului berlinez ca au in fata nu o orchestra «ambitioasa», ci un colectiv artistic pe deplin stapan pe mijloacele sale, care poate da relief unei conceptii dirijorale pline de rafinament, cea semnata de Cristian Mandeal, o orchestra care asculta si mai ales se asculta, preluand cu eleganta expunerile tematice, cladind timbral, dar si dinamic arhitecturi muzicale convingatoare, cuceritoare. Primul bis oferit de orchestra, emotionalul «Pas de deux» de Ceaikovski, a fost dedicat memoriei pianistei Mihaela Ursuleasa, pentru ca al doilea, «Hora staccato» de Grigoras Dinicu, sa incheie seara intr-o atmosfera exuberanta. Publicul berlinez a ramas cu impresia ferma ca Orchestra Romana de Tineret ramane un reper valoric al actualei editii a festivalului iar uralele si aplauzele ce nu s-au incheiat pana ce ultimul membru al orchestrei nu a parasit scena i-au rasplatit pe tinerii muzicieni”, consemna Virgil Oprina.

”Aceasta orchestra…. canta cu o asemenea energie si entuziasm, incat de la concertele lor iesi cu un chef de viata greu de descris in cuvinte... Nu s-a inventat criza care sa-l opreasca pe violoncelistul Marin Cazacu sa-si urmeze proiectele”, specifica Oltea Serban-Parau.

“Un percutionist care pulseaza impreuna cu intreaga orchestra, partide de corzi sincronizate ceas, suflatori care provoaca reactii mai mult decat entuziaste in lant. Orchestra Romana de Tineret a creat un nou standard in muzica romaneasca actuala. Daca mi-este ingaduit, as propune membrilor filarmonicilor din tara sa participle la viitoarele concerte ale mai tinerilor colegi, sa adopte ceva din atitudinea si exuberanta lor”, declara Maria Balabas.

“Orchestra Romana de Tineret a devenit un bun national si este extraordinara!“, marturisea Ecaterina Stan.

“Ceea ce realizeaza Marin Cazacu, Cristian Mandeal si Horia Andreescu reprezinta o veritabila investitie pentru viitorul vietii noastre muzicale, pentru viitorul culturii noastre”, concluziona Dumitru Avakian.

Orchestra Romana de Tineret inseamna un prezent minunat si un viitor promitator al muzicii simfonice romanesti, garantia ca vitalitatea artei interpretative exista in toate colturile tarii. Si poate mai important, Orchestra Romana de Tineret a devenit o sublima motivatie pentru actualele generatii de elevi si studenti, a devenit un tel care trebuie atins!

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.