Reteaua Corect

Un alt tablou de Pissarro, în centrul unei confruntări juridice

Scris de newsreporter in 04 noiembrie 2020 la 11:34, in Arts. 626 vizualizari Intra in discutie Taguriconfruntare juridica, pissarro, TABLOU shortlinkhttp://crct.ro/nwU3

După cazul Bauer, în jurul unui tablou de Camille Pissarro, sau Gimpel, care a vizat două tablouri de Derain, o altă lucrare de Pissarro se află în centrul unei confruntări juridice, notează news.ro, potrivit Știripesurse.ro.

Furat în timpul ocupaţiei naziste de la colecţionarul evreu Raoul Meyer, tabloul "La bergère rentrant des moutons", în prezent la Muzeul Orsay, ar trebui să ajungă în Statele Unite anul viitor.

În acest caz se confruntă Léone Meyer, fiica adoptivă a lui Raoul Meyer, director la Galeries Lafayette din 1944 până în 1970, şi Muzeul din Oklaoma, Statele Unite. Disputa va avea loc din 8 decembrie, în tribunalele franceze.

Léone Meyer vreau să păstreze în Franţa "La bergère rentrant des moutons", achiziţionat de Raoul Meyer în anii 1930.

Pânza de Pissarro făcea parte dintr-o colecţie de opere de artă adunate de acest amator de artă evreu. În timpul ocupaţiei naziste, cuplul Meyer se refugiază la o familie de fermieri din Cantal şi Raoul se alătură Rezistenţei. El a încercat să pună la adăpost bunurile sale într-un seif de la  Crédit foncier de France, la Mont-de-Marsan. Dar seiful a fost jefuit de germani în 1941 iar colecţia împrăştiată în condiţii obscure, aşa cum s-a întâmplat cu alte opere de artă care au aparţinut evreilor.

În doi ani, mai mult de 200 de colecţii au fost furate şi împrăştiate cu ajutorul unor intermediari şi negustori de artă.

După Război, Raoul începe căutările pentru a-şi recupera colecţia de impresionişti. El a recuperat "La Bergère" în Elveţia, în 1951. Dar a intentat un proces celui care l-a deţinut, instanţele elveţiene au susţinut că termenul s-a prescris şi au refuzat restituirea. Apoi, tabloul a fost achiziţionat de un alt negustor, americanul David Finlay, personaj destuld e controversat care apare într-un alt caz de furt cu opere de artă ale evreilor, cel al tabloului "Cueillette des Pois" (Bauer contra Toll). În 1957, un cuplu de colecţionari, Aaron şi Clara Weitzenhoffer, îl achiziţionează la rândul lor de la un curator din New York.

La moartea soţiei sale în 2000, Aaron Weitzenhoffer lăsase moştenire 33 de tablouri de impresionişti Muzeului "Fred Jones Jr." de la Universitatea din Oklahoma, între care şi "La bergère rentrant des moutons".

Într-o zi din 2012, Léone Meyer găseşte tabloul de Pissarro pe Internet. Ea decide să acţioneze în instanţă Universitatea din Oklahoma, cu scopul de a recupera tabloul tatălui ei.

Știripesurse.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.