Reteaua Corect

Tesu Solomovici scrie istoria sinagogilor din Romania

In impozantul Templu Coral din Bucuresti, F.C.E.R. (Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania - Cultul Mozaic), impreuna cu Fundatia Wilhelm Filderman si Centrul Cultural Israeliano - Roman din Tel Aviv au prilejuit desfasurarea unui Simpozion cu tema: „Sinagoga — loc de adunare, rugaciune, invatatura. Patrimoniu istoric si national. Sinagoga si istoria evreilor din Romania”. Cu această ocazie, a fost lansat impresionantul volum semnat de Tesu Solomovici „Cartea sinagogilor din Romania”, un ghid istorico-religios aparut in conditii grafice deosebite, scrie Irina Airinei intr-un articol remis redactiei noastre.

Sursa imagine: roncea.ro

In deschidere, preşedintele FCER, dr. Aurel Vainer a spus, printre altele: „Sinagoga si biserica, tot asa ca si moscheea islamică sunt cele trei surori ale monoteismului. Aici, in aceste tipuri de lacase de cult se desfasoara relatia dintre oamenii care au aderat la un cult sau la altul si Dumnezeul unic al tuturor. Asadar, dupa cartea aparuta acum 20 de ani datorată arhitecţilor Streja si Schwarz, astazi apare o alta lucrare despre sinagogi  cu un cuvant introductiv, elogios si specializat  al academicianului Razvan Theodorescu, marele nostru prieten.”

Preluand stafeta, acad. Razvan Theodorescu  a tinut sa arate ca „sinagoga este o repetitie mondiala in toata diaspora evreiasca a ceea ce a fost Templul de la Ierusalim, locul fundamental spiritual, politic si social al evreimii. In 1932, o expediţie franco-americană a Universitatii Yale condusă de un „rus alb”, Mihail Rostovţev, facea o descoperire absolut senzatională in zona marginită de Tigru si Eufrat, intr-o veche localitate de granita a Imperiului Roman, la Durra Europos. Rostovtev  descoperea prima sinagoga pictata din istoria artei evreiesti avand ca element central viata lui Moise. La o suta de metri de sinagoga, tot el a descoperit prima casa crestina de rugaciuni. Influenta iconografica, arhitectonica, liturgica a sinagogii asupra acestei prime case de rugaciuni din secolul III este fundamentala. (...) In acea perioada o seama intreaga de evrei s-au crestinat dar ei au ramas cu iconografia evreiască, cu tradiţia evreiască şi au reluat-o în lumea creştină. A înţelege ce inseamna sinagoga pentru nasterea Ecclesiei este fundamental in domeniul artelor vizuale, in plan liturgic, in planul literaturii sacre. In ceea ce priveste sinagoga din Romania din diversele centre unde au existat comunitati evreiesti, poporul evreu a stiut, in marea sa tragedie, in marea sa aventura spirituala care este diaspora, sa duca acest loc fundamental al vieţii spirituale si sa-l adapteze cerintelor locului. Starea sociala a evreimii se vede cum nu se poate mai bine in sinagoga. Au fost sinagogi bogate in spaţiul de atunci austro-ungar sau dincoace, in vechiul Regat, la Roman, la Galaţi etc, dar a fost si mica sinagoga de la Harlau, cea de la Targu Neamt sau acea bijuterie care este sinagoga de lemsn din Piatra Neamt şi altele. Sau din steitl-uri ca Mihaileni (unde in aceeasi curte locuiau, la un moment dat preotul si hahamul localitatii) sau Podul Iloaiei...Pana la criminalul moment al pogromurilor si al deportarilor in Transnistria, in acea zona exista o viata comunitara evreiasca normala in jurul acestor lacasuri atat de importante, astazi disparute. Pentru mine, crestin fiind, sinagoga este un loc care imi arata cat de aproape suntem. Eu ii multumesc lui Tesu cel neobosit, ca ne-a oferit o asemenea sarbatoare.”

„Peisajul cartii s-a imbogatit cu o lucrare de referinta. E vorba de „Cartea Sinagogilor din Romania” realizata de cunoscutul istoric si jurnalist Teșu Solomovici, a spus dl Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte. E frumos gandita si frumos tiparita. Prilejuieste o excursie instructiva si placuta in lumea sinagogala din Romania. Sute de imagini oglindesc această lume fascinanta. Cunosc de aproape aceasta lume, pretuiesc valorile civilizatiei mozaice si, prin functiiloe avute, am putut sprijini salvarea si prezervarea multor monumente de arhitectura si arta sinagogala.”   

Intampinat cu un viu interes, acad. Nicolae Breban a remarcat: „E greu sa nu observi asemanarea acestor două case, Sinagoga si Biserica. Toata structura mea a fost formata de Biblie, Cartea care domina intreaga istorie nu numai a Europei.... Am avut norocul sa ma nasc intr-un oras cosmopolit, deschis, unde traiau in pace romani, evrei, germani si unguri. Noi trebuie sa invatam de la evrei eroismul de a pastra un loc  din care a început umanitatea si in care ne vom ingropa cu totii, zambind.” Scriitoarea Aura Christi a marturisit: „Este pentru prima data cand ma aflu aici, in Templul Coral, am spus Tatal Nostru si o să citesc un  psalm din creaţia proprie.”

Au evocat pagini din istoria sinagogilor din România dr. Lya Benjamin, dr.Harry Kuller, ing. Baruch Tercatin si cercetatorul Lucian Zeev Herşcovici în impresionantul lor mesaj, (trimis din Tel Aviv), ing.Albert Kupferberg - presedintele Fundatiei Wilhelm Filderman. Dr. G.M. Botescu in  prelegerea intitulata  „Sinagoga — o privire sociologica” a elogiat  contributia lui Teşu Solomovici la documentarea istoriei evreilor romani, definind volumul  nou aparut drept „un demers sociologic de tip gustian”. (D. Gusti, creatorul scolii moderne romanesti de sociologie, n. n.), Volumul  a fost elogiat si de  profesorul preot N. Cornițescu, de doamna dr. Mirela Laura Mărăcineanu, de poetul si jurnalistul Boris Marian si de altii.

Un triumf, aceasta frumoasa aparitie editoriala la ziua aniversara a autorului, (83 de ani), prilej cu care ii dorim din suflet scriitorului si editorului Tesu Solomovici ani buni si rodnici, in lumina neostoita a spiritului. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.