Reteaua Corect

George Ivascu: "Teatrul nu trebuie sa fie un jurnal de stiri"

Scris de dana conerth in 16 iulie 2010 la 12:23, in Stage. 221 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/n52v

Directorul Teatrului Metropolis, George Ivascu, a impartasit din gandurile sale despre teatrul ideal si menirea lui, despre arta actorului, despre visatori si necesitatea visului in viata omului, intr-un interviu acordat revistei saptamanale de teatru „Yorick”. Crede cu tarie ca actorul ramane sansa teatrului romanesc si ca teatrul nu trebuie sa fie un jurnal de stiri.

 Dupa multe si variate roluri pe cele mai vizibile scene din tara, dupa ce a incercat si ipostazele de regizor si de profesor ani intregi la UNATC, dupa ce si-a obţinut doctoratul cu teza „Logica absurdului in arta spectacolului in secolul XX”, actorul George Ivascu a construit un teatru, implinindu-si un vis. Al lui si fara indoiala si al altora.

„Cel mai frumos rol a fost pentru mine sa contruiesc un teatru”

„Am reusit ce ne-am propus acum doi ani, sa contruim un teatru, un repertoriu si un public. Iata ca avem sali pline (...)  Iata ca oamenii vin la Metropolis, care nu este la kilometrul zero, dar nici departe de centru, pentru calitatea artistilor care joaca aici si mai ales pentru subiectele abordate in spectacolele noastre. Aproape fiecare productie, indiferent de epoca in care e situata actiunea sau indiferent de gen, este pe un subiect care intereseaza (...) In acesti doi ani, cel mai frumos rol a fost, pentru mine, sa construiesc un teatru. E adevarat ca in ultima perioada, la mustrarea profesorului meu Gelu Colceag, am revenit pe scena, in  „Tarelkin”. Am reluat si un spectacol mai vechi, „Podu’”, care se joaca cu salile pline. Ceea ce ma linisteste, fiindca am dovada ca oamenii isi doresc o anumita calitate a actului artistic. Nu va ascund provocarea pe care mi-a facut-o regizorul Alexandru Tocilescu, cu spectacolul „Nevestele vesele din Windsor”, dupa Shakespeare.”

“Teatrul este sansa de a visa in realitate”

„Ar trebui sa ne respectam mai mult conditia de visatori. Ar trebui sa oferim oamenilor o alta perspectiva. Nu cred in spectacolele care „se poarta”, inspirate din asocierea imediata a realitatii cu realitatea. Teatrul este sansa de a visa in realitate. Produsul trebuie sa-i dea omului altceva. Doar suntem o natura duală: inspiratie-expiratie, tic-tac, zi-noapte, pragmatic- visator, diurn-nocturn. Poate ca pentru teatru e cel mai bine sa se joace seara deoarece atunci conditia diurna a omului se duce spre cea noctura. Seara, cand a obosit, omul se intalneste cu cel care viseaza. De aceea, la ora 7 seara, produsul meu trebuie sa fie un indemn spre un alt tip de viata, spre speranta, credinta sau spre orice alta sfera pentru care nu ai timp, din cauza realismului pragmatic, rutinat, in care traiesti zi de zi. Teatrul trebuie sa ofere ceva care sa te faca sa uiti de tine, ca om pragmatic, si sa mai si visezi, sa mai si speri. Unii au înţeles gresit ca, daca suprapui realitatea peste teatru si distrugi visul, esti pe drumul bun. Eu zic ca este greşit. Mi se pare un mare minus al teatrului de acum. Cu cat realitatea este mai bulversanta pentru fiecare dintre noi, cu atat trebuie sa ne intoarcem la povesti, la alternativa din dualitatea umana. Am fost crescut de ai mei sa nu vorbesc despre vecini. Asa ca vorbesc despre ce trebuie sa fac eu ca sa fie mai bine. Dacă va uitati bine in peisajul repertorial al teatrelor bucurestene, vedeti că suprapunerea  realitatii peste realitate duce la anulare – minus cu minus se anuleaza. Teatrul nu trebuie sa fie un jurnal de stiri”.

 

D.C.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.