Reteaua Corect
Andrei Marga

Sincronizarea europeana

Scris de Andrei Marga in 26 octombrie 2012 la 18:18, in Arts. 26 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nihj

In interventia Sincronizarea Institutului Cultural Roman, 12 septembrie 2012, am argumentat pentru plasarea institutiei sub semnul sincronizarii. Odata cu Organigrama 2012 si cu hotararea Programele Institutului Cultural Roman, sincronizarea a inceput sa prinda realitate.

Stim prea bine ca ceea ce numim cultura se poate privi din diferite unghiuri, situate intre cel filosofic si cel strict utilitar. In strategia Comisiei Europene, adopta recent sub titlul Promoting Cultural and Creative Sectors for Growth and Jobs in the EU (26 Septembrie 2012), cultura este considerata sub aspectul impactului ei in societate: „cultura ne contureaza identitatile, aspiratiile si relatiile cu altii si cu lumea. Ea contureaza, de asemenea, locurile si cadrele in care traim, stilurile de viata pe care le dezvoltam". Comisia Europeana are in vedere o abordare holistica a culturii si, mai ales, a raporturilor dintre cultura, educatie, economie, turism si celelalte componente ale vietii sociale.

Ca parte a Uniunii Europene, Romania este interesata sa promoveze strategia ce valorifica cultura si sectoarele creative in societate, luata in largime. Institutul Cultural Roman de astazi cauta, prin programele sale, sa contribuie la generarea de noi valori, sa asume cultura in inteles cuprinzator si sa mareasca impactul societal al activitatilor. Institutul isi asuma adevarul ca, la randul ei, cultura este, cum se spune in strategia Comisiei Europene, „o resursa fundamentala pentru inovatie sociala si raspunsuri la provocari societale majore". Cultura poate contribui la dezvoltarea deprinderilor „din jurul creativitatii si antreprenorialului, gandirii critice, asumarii riscului si angajarii, care sunt necesare pentru competitivitatea UE in societatea cunoasterii".

Institutul Cultural Roman conlucreaza cu Ministerul Culturii si Ministerul Educatiei pentru a-si asigura accesul la programe europene si participa prin noile sale directii si servicii specializate la proiecte europene. (A Single Market for Intellectual Property Rights, Creative Europe, Cohesion Policy Funds, Horizon 2020, The Media Production Guarantee Fund etc.) pe partea ce ii revine, conform specificului sau ca institut cultural de talie nationala.

Functiile multiple si diverse ale culturii nu se epuizeaza in impactul societal. Cultura are componente ce surprind mai adanc conditia vietii umane, semnificatiile si sensurile evenimentelor. Dar o considerare a culturii din punctul de vedere al sincronizarii europene nu poate fi decat benefica pentru cultura romana de azi.

 

Sursa: Ziua de Cluj

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.