Reteaua Corect

Sculptură faimoasă a lui Degas, atacată de activiștii de mediu la Washington

Scris de newsreporter in 28 aprilie 2023 la 09:35, in Arts. 473 vizualizari Intra in discutie Taguriactivisti de mediu, atac, Degas, sculptura, washington shortlinkhttp://crct.ro/nBeB

Activiștii pentru protecția climei au atacat joi o faimoasă sculptură a lui Degas într-un mare muzeu din Washington, dar opera era protejată de o cușcă de plexiglas pe care au murdărit-o cu vopsea, potrivit AFP, citat de HotNews.

Sculptura originală din ceară a artistului francez „La Petite Danseuse de quatorze ans” (Micuța dansatoare de 14 ani) a fost „atacată de protestatari cu dungi de vopsea roșie și neagră”, a anunțat National Gallery of Art, unul dintre cele mai importante muzee din Statele Unite. Aceasta este una dintre primele acțiuni de acest gen din America de Nord.

Instituția a precizat, într-un comunicat transmis AFP, că lucrarea „neprețuită” a fost scoasă din sălile de expoziție pentru a „evalua orice daune” pe care le-ar fi putut suferi.

„Denunțăm în mod categoric acest atac fizic asupra uneia dintre operele noastre de artă”, a precizat muzeul într-un comunicat, adăugând că poliția federală americană (FBI) este implicată în anchetă.

„Avem nevoie ca liderii noștri să ia măsuri serioase pentru a spune adevărul despre ceea ce se întâmplă cu clima”, a declarat o activistă în vârstă de 50 de ani, așezată la picioarele micii statui, cu mâinile acoperite de vopseaua roșie folosită pe sticla și pe soclul operei lui Edgar Degas, într-o înregistrare video publicată de Washington Post.

„Astăzi, prin rebeliune nonviolentă, am pângărit temporar o operă de artă pentru a evoca copiii foarte reali a căror suferință este sigură dacă companiile de combustibili fosili continuă să extragă cărbune, petrol și gaze din pământ”, a scris pe Instagram grupul care revendică responsabilitatea acțiunii, Declare Emergency.

Acesta solicită președintelui american Joe Biden să declare starea de urgență climatică.

Grupul, necunoscut publicului larg până acum, a raportat că unul dintre activiștii săi a fost eliberat de autorități la scurt timp după aceea.

În toamna anului 2022, mai ales în Europa, activiștii de mediu și-au intensificat acțiunile vizând opere de artă pentru a alerta opinia publică cu privire la încălzirea globală.

De exemplu, ei și-au lipit mâinile pe un tablou al lui Goya la Madrid, au stropit cu supă de roșii „Floarea-soarelui” a lui Van Gogh la Londra și au stropit cu piure de cartofi o capodoperă a lui Claude Monet la Potsdam, lângă Berlin.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.