Reteaua Corect

Scrisoare deschisă adresată directorilor adjuncți MNAR

De aproape un an urmăresc în liniște declinul Muzeului Național de Artă al României. În vara anului 2016 un nou director a fost instalat la MNAR: Călin Stegerean, fostul manager demis acum câțiva ani de la Muzeul de Artă Cluj Napoca, în urma protestelor angajaților. Pentru abuzuri! Printr-o conjuctură nefericită graficianul sub-mediocru Stegerean a câştigat cu puţin peste nota 7 concursul de proiecte pentru postul de manager al MNAR. Din comisie făceau parte apropiaţii „maestrului” Stegerean: Erwin Kessler şi Ionică Grigorescu (astăzi colaboratori impuşi instituţiei, pe furiş). Comisia care l-a validat pe Stegerean a fost atacată în instanţă de fosta directoare a muzeului, Roxana Theodorescu (fără succes). Un an mai târziu Călin Stegerean a fost evaluat pentru activitatea de la MNAR cu nota 6,25. Din nou o notă nejustificat de mare, care îi lasă posibilitatea unei noi candidaturi într-o funcție publică. Inadmisibil!

Sursa imagine: adevarul.ro

Dar Stegerean se crede nedreptățit și contestă evaluarea care îi va încheia madatul la MNAR. Deşi diferenţa dintre nota dată de comisia dominată de apropiați şi cea care jurizează echidistant e minoră, ieşirea publică de contestare a evaluării a lui Călin Stegerean merită analizată. Cintind raportul de activitate al MNAR publicat pe site-ul Ministerului Culturii observ, prin comparaţie cu raportul MNAC transmis de Călin Dan, că nu există nicio justificare ca nota acestei evaluări să treacă de 5. Graficianul Stegerean îl acuză pe filologul Ioan Cristescu (director al Muzeului Literaturii) în mod ridicol de  “necunoașterea unor termeni de specialitate și a specificului activității cu patrimoniu de artă.” Din discuţiile pe care le-am avut în cadrul unor cercetări în cadrul Muzeului Literaturii, care administrează o importantă şi bogată colecţie de artă, pot afirma contrariul. Bineînțeles, Călin Stegerean nu a studiat colecția MLR. Nu a studiat nicio colecție, nici măcar pe cea a MNAR. Dar contează? Poate nu despre asta e vorba.  Evaluarea s-a produs pentru management, unde Călin Stegerean a eşuat lamentabil! Chiar şi propaganda din raport este insuficientă pentru a insinua că această parodie intelectuală poate deveni un bun manager.

Personal aș vrea să atrag atenția asupra unor probleme care trec neobservate de aceste evaluări. Etica, respectarea drepturilor omului și a integrității psihice a angajaților din păcate nu se evaluează. Eu consider că trebuie discutate mai mult și mai vehement decât nulitatea programului managerial! Dincolo de evaluări şi note, vreau să aduc în discuţie o problemă complet ignorată: tirania mediocrității instituită de Stegerean cu metode staliniste în MNAR. Rezultatul unor politici de personal dezastruoase se vede în valul masiv de demisii care a urmat instalării în funcție (la rândul meu intenționez să demisiona la începutul toamnei, după un lung concediu fără plată). Oamenii au plecat unul după altul din MNAR terorizați de țipete, hărțuiți și deranjați de un comportament care încalcă demnitatea umană. Ieșirile nervoase nu s-au limitat la personalul din interior (fapt care reia situația relațiilor tensionate generate de Stegerean în interiorul Muzeului de Artă Cluj Napoca) ci au continuat cu admonestarea colaboratorilor exteriori ai muzeului (din respect pentru victime vreau să evit în a menționa persoane, sper însă că fiecare va vorbi când se va simți în stare să o facă. Inbox-ul meu păstrează niște mărturii îngrozitoare). Acestor probleme de comportament (teste psihiatrice nu se fac?) li se adaugă nenumăratele probleme de consistență profesională, cele pentru care comisia numită de Ministerul Culturii l-a demis. Bineînţeles, ca orice text de propagandă, raportul de activitate al managerului Călin Stegerean alătură jumătăți de adevăr unor inexactități și fantezii personale, frazate sub-mediocru. MNAR nu e nici mult mai vizibil, în Galeria Națională este în continuare saună, patrimoniul este nerestaurat, oferta expozițională e seacă și fără dimensiune educațională, comunicarea este deficitară etc. O parodie culturală care punctual are consecințe dramatice.

Problema Brâncuși s-a agravat.  Din decembrie 2016 lucrările lui Constantin Brâncuși nu mai sunt vizitabile, întrucât Stegerean a decis să refacă sala (dar a călcat toate deadline-urile Ministerului Culturii din simpla incapacitate managerială). Iar “Cumințenia Pământului”, după un an de mediatizare continuă a ajuns la MNAR unde zace depozitată fără asigurare iar publicul și presa nu o pot vedea (mai mute încercări ale Pro Tv de a filma la MNAR au fost blocate violent de Stegerean).

Bineînțeles, problemele MNAR nu sunt declarate în raportul către minister. Dar nici cele înscrise în raport nu au prea multă legătură cu abilitățile manageriale ale directorului. Un exemplu ar fi expozițiile declarate în raportul supra-evaluat de Ministerul Culturii la nota 6,25. Majoritatea erau planificate cu mult timp înaintea schimbărilor managementului insituţiei. Această minciună speculată de Stegerean a fost denunțată de cei doi directori adjuncți ai instituției, Octavian Boicescu și Liviu Constantinescu. Cei doi s-au coalizat pentru a dezmiți gogomăniile declarate de Călin Stegerean în incalificabila contestație. Din păcate cei doi directori au ales să apere imaginea muzeului, dezmințind diversele afirmații tendeționase și grave din scrisoarea publică a directorului general, dar ignorând cu desăvârșire grava problemă a abuzurilor cauzate de Călin Stegerean în interiorul muzeului... o realitate pe care o cunosc foarte bine. De ce liniștea asta domnilor directori?

În inima mea a rămas profund întipărită un îndemn al lui Elie Wiesel: „trebuie să ne poziţionăm, suntem obligaţi să facem asta pentru că tăcerea ajută agresorul, niciodată victima.” Drept urmare vreau să solicit pe această cale celor doi directori, Octavian Boicescu şi Liviu Constantinescu să vorbească, dechis, despre realitatea cu care ne confruntăm noi, angajaţii MNAR. Despre agresiunile verbale, hărţuirea constantă sau piedicile puse angajaților care au denunţat abuzurile.

Așadar, domnilor Boicescu și Constantinescu: va aflați într-o poziție de putere, iar situația este una de criză instituțională. Avem nevoie de exemple și modele de curaj! Folosiți puterea asta să încheiați o problemă incalificabilă. 

Valentina Iancu 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.