Reteaua Corect

Saptamana Literara in Austria - evenimente organizate de ICR Viena

Cu ocazia Saptamanii Literare care se desfasoara in perioada 10–16 noiembrie 2014 in Austria, Institutul Cultural Roman de la Viena, alaturi de partenerii sai, organizeaza o serie de evenimente la Viena si Graz la care participa Mircea Cartarescu, Lucian Boia, Florin Lazarescu, Caius Dobrescu, Ernest Wichner, Daniel Banulescu, Irina Dobrescu, Christian Papke, Hans Mrak, Irina Wolf, Razvan Exarhu si Mercedes Echerer, informeaza ICR.ro.

Sursa imagine: icr.ro

Pe 11 noiembrie, de la ora 20.00, la Centrul Cultural Minoriten din Graz are loc, in prezenta autorului, prima prezentare in Austria a romanului Die Flügel (Aripa dreapta) de Mircea Cartarescu. Traducerea ii apartine lui Ferdinand Leopold si le urmeaza primelor doua volume ale trilogiei publicate de editura Paul Zsolnay cu sprijinul Institutului Cultural Roman in 2007 si 2011: Die Wissenden (Aripa stanga, traducerea Gerhardt Csejka) si Der Körper (Corpul,traducerea Gerhardt Csejka si Ferdinand Leopold). Evenimentul face parte dintr-un amplu turneu de promovare a volumului in Germania, Elvetia si Austria. Director al Literaturhaus Berlin, traducatorul Ernest Wichner va participa alaturi de Mircea Cartarescu la evenimentul de la Graz si la seria de lecturi in limba romana si in limba germana care vor avea loc la Viena pe 13 noiembrie: de la ora 14.00, la standul Donau Lounge de la targul international de carte Buch Wien (Halle D, Trabrennstrasse), de la ora 16.00 pe scena ORF de la Buch Wien si de la ora 19.00 la Alte Schmiede (Schonlaterngasse nr.9). 

ICR Viena participa, cu un stand propriu, la cea de-a saptea editie a targului international de carte Buch Wien, desfasurat la Viena in perioada 13–16 noiembrie. Targul va fi deschis printr-un eveniment in premiera, organizat pe 12 noiembrie: „Noaptea Lunga a Cartilor“. La standul ICR Viena, atat la evenimentul nocturn cat si pe durata Buch Wien, vor fi prezentate opere literare semnate de autori romani si traduse in limba germana – volume puse la dispozitie de edituri partenere, albume si carti aparute la Editura ICR, traduceri aparute prin programele Centrului National al Cartii. Tot la stand vor fi difuzate dezbateri filmate in cadrul celei de-a doua editii FILIT – Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi 2014. Selectia cuprinde evenimentele la care au participat Herta Müller, Mircea Cartarescu si Norman Manea. 

Programul manifestarilor organizate de ICR Viena in cadrul Buch Wien cuprinde o dezbatere moderata de Irina Wolf pe scena Forum a targului, la care participa regizorul Christian Papke si dramaturgul Hans Mrak – „De la serviciile secrete la societatea de consum: o trecere in revista a dramaturgiei contemporane din Romania“, un program dedicat copiilor – lecturile actritei Mercedes Echerer din cartea Povesti, Mituri si Muzica – Dunarea (legende si povesti din Romania si Moldova) si demonstratia culinara „Specialitati din Delta Dunarii“ realizata de Razvan Exarhu.

Tot in cadrul Buch Wien, la standul Donau Lounge, ICR Viena organizeaza impreuna cu Danube Cultural Cluster, Collegium Hungaricum din Viena si alti membri din clusterul EUNIC Austria, evenimente care ii au in prim-plan pe Lucian Boia, Florin Lazarescu si Daniel Banulescu. Donau Lounge este un format itinerant care prezinta lecturi si conferinte in cadrul targurilor internationale de carte. Tematica de anul acesta de la Buch Wien este „Tarile dunarene si aliantele din Primul Razboi Mondial“. Lucian Boia va participa, alaturi de traducatorul Larisa Schippel si istoricul Jens Oliver Schmitt, la lansarea celor doua volume ale sale traduse in limba germana: Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930 si 1950 si Germanofilii. Elita intelectuala romaneasca in anii Primului Razboi Mondial. 

Alte evenimente au loc la Graz in luna noiembrie la Literaturhaus si Centrul Cultural Minoriten. 

Graficianul roman Irina Dobrescu va sustine pe 13 noiembrie o prezentare de carte si un atelier de creatie in cadrul targului dedicat copiilor si adolescentilor, bookolino, desfasurat la Graz in perioada 5-19 noiembrie. De asemenea, va fi prezentata cartea König Drosselbart de Fratii Grimm (ilustrata de Irina Dobrescu si aparuta la editura Nord-Süd din Elvetia in 2014). 

Scriitorul Caius Dobrescu participa in data de 14 noiembrie de la ora 19.00, la Centrul Cultural Minoriten din Graz, la prezentarea operei colective intitulate „Camasa. 1863 – 1914 – 2014“, proiect la care a participat alaturi de alti 32 de autori din 20 de tari (Austria, Germania, Franta, Bosnia si Hertegovina, Cehia, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Serbia, Turcia, Croatia, Slovacia, Slovenia, Italia, Albania, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Ucraina, Polonia, Federatia Rusa). Lansarea cartii are loc in prezenta tuturor celor 33 de autori, cu moderarea Alidei Bremer si a lui Max Aufischer, seara literara fiind completata de momente muzicale oferite de Trio Cuprija. Evenimentul este organizat in parteneriat cu Asociatia Kulturvermittlung Steiermark, Casa Internationala a Autorilor din Graz, Centrul Cultural Minoriten, editura Leykam si ISOP (Proiecte Sociale Inovative). Antologia literara este dedicata comemorarii centenarului de la declansarea Primului Razboi Mondial, autorii selectati pentru acest proiect apartinand fostelor regate ale monarhiei habsburgice, statelor ce alcatuiau blocul politico-militar Antanta, dar si statelor ce formau alianta Puterilor Centrale. Avand ca laitmotiv simbolul camasii, antologia este formata din naratiuni, texte poetice si eseuri care readuc in atentia cititorului perioada Primului Razboi Mondial. Pornind de la acest simbol ca prim obiect vestimentar aflat in contact cu trupul, se face referire atat la camasa de zi cu zi, cat si la cea de botez si cea de inmormantare, asocierile fiind facute atat in plan personal, cat si istoric si arhetipal. Simbolul camasii este prezent de-a lungul intregii opere colective cu scopul de a accentua nivelul personal la care a fost implicat si afectat fiecare individ. Textele antologiei multilingve sunt publicate in limba materna a fiecarui autor, cu traducere in limba germana.

Seria evenimentelor literare din luna noiembrie se va incheia cu o seara de prezentare a fondului de carte al Bibliotecii ICR Viena, pe 19 noiembrie. Biblioteca Institutului Cultural Roman Viena a fost inaugurata anul acesta de Ziua Limbii Romane.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.