Reteaua Corect
Stelian Tanase

Salvați Maramureșul!

Scris de Stelian Tanase in 27 septembrie 2017 la 13:44, in Arts. 955 vizualizari Intra in discutie Taguricluj, Furtuna, maramures, salvati, traditii shortlinkhttp://crct.ro/nrAd

Am fost două zile in Maramureș. Am avut șansa să merg de la Cluj cu o mașina pe șosea și la dus și la intors și să văd bine locurile. Zona pare sinistrată. Pe acolo a trecut furtuna de săptămina trecută. Oamenii s-au văzut lipsiți de apărare în fața stihiei. Hectare întregi de pădure, dealuri impădurite, au fost total distruse. Copacii au fost rupți și cei de esență tare si cei de esenta moale, ca bețele de chibrit. Kilometri întregi de peisaj dezolant. Acoperișurile multor case simple și clădiri mai pricopsite au fost luate de vint. Locul arată ca după bombardament. Intreb localnici și-mi spun că nu au mai pomenit așa ceva în viața lor.

Șocul pe care l-am aavut vine din surpriză, din faptul că nu mă așteptam la un asemenea dezastru. De pe agențiile de media și de la televiziuni nu aflasem nimic despre cele intimplate. Subiectul nu a stirnit prin redacții mare interes. Cred ca nici autoritățile nu s-au agitat. Pesemne ca să nu stirnească zarvă și panică. Bucureștiul e departe! Aici este extremul nord, nu-i așa!? Apropo, nu am citit nicăieri o evaluare a pagubelor și nici despre măsurile ce se vor lor lua.

Dezolarea își face repede loc. Satele, înșirate de-a lungul șoselei sunt depopulate. Rar vezi un bătrin pe drum, cocîrjat, prost imbrăcat, (arătind de fapt ca un cerșetor) tîrînd ceva, trudind încă la virsta IMG_1720lui într-o curte dărăpănată. Țărani în putere nu se văd. Lumea e plecată la munca în Occident incă din anii 90, un sfert de secol. O generație deja a trecut. A fost un adevărat exod!

Industriile din zonă după 1989 s-au prăbușit. Minele s-au închis chiar mai de mult. Nu iți poți hrăni familia decît dacă ajungi in Germania sau Italia. Alte industrii nu s-au ridicat întretimp. Locul pare părăsit, fără viață. Si din ce trăiesc oamenii? întreb. Din te miri ce! primesc răspuns. Puțină agricultura, cultivă pamintul cit pot și ei. Au ceva animale prin ogradă…Sunt la limita sarăciei, mi-e evident. De 50 de ani aici nu s-a făcut nimic, nu s-a investit un leu! continuă ghidul meu, un om inimos.

Maramureș este azi mai iubit de străini care îl vizitează si uneori incropesc puțin turism. Un englez de ex. aduce alți englezi să trăiască o săptămînă/două în condiții primitive, ca un fapt pitoresc din Europa de azi, într-un loc unde tradițiile s-au IMG_1680păstrat, un colț de rai. Trăiesc ca in urmă cu 400 de ani și asta pare să îi amuze. Ii plimbă pe dealuri, le dă să mănince la stină, îi culcă in case de lemn maramureșene cumpărate de la localnici, case fără niciuna una din facilitățile moderne.

Dar și aceste tradiții sunt pe cale să dispară rapid. Cei plecați în Occident după ce cîștigă  bani iși construiesc în locul caselor tradiționale din lemn, case noi, din bolțari de piatră, urîte cu draci, diforme, în care nici măcar nu locuiesc. Încep prin a dărîma sau a vinde splendidele lor porți și ridica altele din fier sau beton !!! Apoi dărimă casele. E o tristețe!
Cineva ar trebui să inceapă o acțiune de amploare – SALVAȚI MARAMUREȘUL!  Cît nu e prea tirziu.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.