Reteaua Corect

S-a lansat prima platformă de antropologie publică din România

Scris de newsreporter in 26 noiembrie 2020 la 12:16, in Arts. 580 vizualizari Intra in discutie Tagurianttropologie, platforma, românia, Sfertul Academic shortlinkhttp://crct.ro/nx0p

37 de cercetători, 13 ilustratori și 2 actori contribuie la primul proiect editorial digital de anvergură, care combină texte, imagini și sunet într-un demers special de popularizare a antropologiei, scrie Hotnews.ro.

O nouă publicație își face apariția în spațiul cultural autohton, este vorba de platforma de texte și podcasturi de antropologie publică ”Sfertul academic”. În ultimii ani, grație regretatului profesor Vintilă Mihăilescu, antropologia a căpătat o vizibilitate tot mai mare în spațiul public, însă nu exista până la acest moment o platformă dedicată antropologiei publice.

”Sfertul academic” este primul proiect editorial digital de anvergură din țara noastră care reunește nu mai puțin de 37 de cercetători din științele sociale, 13 ilustratori și 2 actori, cu scopul de a familiariza publicul larg cu ”privirea” antropologică, dar și de a oferi pe viitor un spațiu de exprimare cercetătorilor care doresc să împărtășească publicului larg concluziile propriilor investigații. Textele publicate pe platforma lansată luni, 23 noiembrie 2020, pun în lumină concepte centrale din teoria antropologică, cum ar fi: ordine morală, structură și agentivitate, cultură materială, relații de putere, relații de schimb, sisteme de cunoaștere, gen, identitate, sine și societate. Totodată, aduc perspective noi asupra unor subiecte familiare, de actualitate: mediu, migrație, inegalități sociale, privatizare, dezvoltare personală, turism, și altele.

Nu în ultimul rând, dezvăluie lumi sociale mai puțin cunoscute, de peste hotare: Egipt, Ghana, Japonia, Rusia sau Abhazia sunt doar câteva dintre locurile pe care ni le aduc mai aproape cercetările antropologilor români. Colecția de debut a platformei Sfertul Academic cuprinde 40 de articole, fiecare dintre ele însoțite de versiunea podcast și de o ilustrație inspirată din conținutul textului. Lansarea platformei este marcată printr-o expoziție multimedia la Modul Cărturești (Str. Academiei 18-20), activă în intervalul 25 noiembrie – 15 decembrie, unde pot fi văzute cele 40 de ilustrații inspirate din textele publicate pe platformă, realizate de cei 13 artiști implicați în proiect, împreună cu ilustrația copertă realizată de Alexandru Nimurad. Vizionarea expoziției este însoțită de un fundal sonor cu cele 40 de podcasturi, iar vizitatorii pot alege și asculta podcastul dorit prin scanarea unor coduri QR.

Proiectul ”Sfertul Academic” este inițiat de start-up-ul de cercetare socială Antropedia și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Mai multe informații pot fi obținute accesând site-urile dedicate: http://antropedia.com/sfertulacademichttps://www.facebook.com/eAntropedia/ și https://www.facebook.com/sfertul.academic.antropedia

Podcasturile pot fi ascultate și la adresa: https://soundcloud.com/sfertulacademic

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Articol susținut de Antropedia


Hotnews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.