Reteaua Corect

Rusia, exclusă de la Bienala de la Veneția

Scris de newsreporter in 03 martie 2022 la 12:47, in Arts. 574 vizualizari Intra in discutie Taguribienala de la venetia, rusia shortlinkhttp://crct.ro/nzf3

Bienala de la Veneţia, asociaţie multidisciplinară din domeniul artelor care organizează Festivalul de Film de la Veneţia, a anunţat că, drept răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, festivalul intenţionează să excludă delegaţiile din Rusia, dar nu şi cineaştii ruşi independenţi şi creaţiile acestora, informează site-ul revistei Variety, conform Agerpres, citat de Știripesurse.

Bienala ''intenţionează să-şi exprime întreaga susţinere pentru poporul ucrainean şi artiştii săi'', a precizat organizaţia într-un comunicat publicat miercuri, anunţând că depune toate eforturile pentru a se asigura că, în ciuda războiului, Ucraina va putea participa la următoare ediţie a Bienalei de Artă, care se va deschide în aprilie.

Curatorul pavilionului Rusiei la Bienala de la Veneţia 2022, precum şi cei doi artişti ruşi implicaţi în acest proiect au demisionat luni.

În ceea ce priveşte interdicţia artiştilor ruşi din toate domeniile, inclusiv film, Bienala a precizat că nu va aplica un boicot total.

''Bienala este de asemenea apropiată de toţi cei din Rusia care se opun în mod curajos războiului. Printre aceştia, artişti şi autori din toate disciplinele, dintre care mulţi au fost oaspeţii Bienalei în trecut'', se mai spune în comunicat.

Aşadar, ''nu îşi va închide porţile celor care apără libertatea de exprimare şi demonstrează împotriva deciziei infame şi de neacceptat de a ataca un stat suveran şi populaţia fără apărare a acestuia'', se mai spune în comunicat.

''Pentru cei care se opun regimului actual din Rusia, mereu va exista un loc în expoziţiile Bienalei, de la artă la arhitectură, precum şi în festivalurile sale, de la cinema la dans, de la muzică la teatru'', se mai spune în comunicat.

Poziţia Bienalei privind războiul din Ucraina este similară cu cea exprimată de Festivalul de la Cannes, care a spus marţi că va ''fi mereu în slujba artiştilor şi a profesioniştilor din industrie care îşi fac auzite vocile pentru a denunţa violenţa, represiunea şi nedreptăţile, cu scopul principal de a apăra pacea şi libertatea''.

Ediţia de anul trecut a Festivalului de la Veneţia a servit drept rampă de lansare pentru două producţii ucrainene care documentează războiul aflat în desfăşurare: ''Reflections'', de Valentin Vasyanovych, un film despre un chirurg ucrainean capturat de forţele militare ruse în zonele de conflict existente anterior în estul Ucrainei; şi ''Rhino'' de Oleg Senţov, regizorul arestat de autorităţile ruse după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru aşa-zise activităţi teroriste şi eliberat în 2019.

Cea de-a 79-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia va avea loc în perioada 31 august-10 septembrie.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.