Reteaua Corect

Proiect de lege privind cinematografia în dezbatere publică

Scris de newsreporter in 24 octombrie 2023 la 09:18, in Arts. 361 vizualizari Intra in discutie TaguriCinematografia, dezbatere, proiect de lege, turcan shortlinkhttp://crct.ro/nC6d

Un proiect de lege care vizează modernizarea finanţării pentru dezvoltare şi producţie de film prin renunţarea la creditul direct rambursabil şi introducerea subvenţiei ca formă de sprijin a fost pus, luni, în dezbatere publică de Ministerul Culturii, relatează Știripesurse.

Anunţul a fost făcut de ministrul Culturii, Raluca Turcan, care a afirmat că punerea în dezbatere publică a proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 39 /2005 privind cinematografia, reprezintă "o reformă ambiţioasă" care urmăreşte să alinieze domeniul cu standardele internaţionale actuale, conform Agerpres.

"Cred că este crucial să ne concentrăm eforturile asupra promovării filmului românesc şi a producţiilor de înaltă calitate artistică, care să reflecte valorile culturale, atât naţionale, cât şi europene, iar noul cadru de sprijin pentru calitate artistică îşi propune să încurajeze dezvoltarea tinerelor talente din industria cinematografică şi să consolideze prezenţa noastră pe piaţa internaţională de film", a scris Turcan, luni, pe Facebook.

Potrivit expunerii de motive, modificările propuse prin proiectul de lege menţionat au ca scop principal corelarea legislaţiei naţionale cu cea europeană, tratatele bilaterale şi cele internaţionale. Subsidiar, este necesară adaptarea sistemului de finanţare la cerinţele actuale ale sectorului cinematografic, care să reflecte schimbările în nevoile şi tendinţele industriei, precum şi actualizarea acţiunilor şi activităţilor ce pot fi susţinute din Fondul cinematografic şi reducerea procesului administrativ.

"Cea mai importantă modificare vizează modernizarea finanţării pentru dezvoltare şi producţie de film prin renunţarea la finanţarea prin credit direct rambursabil şi introducerea subvenţiei ca formă de sprijin pentru dezvoltarea şi producţia de film. Această schimbare se aliniază cu practicile comunitare din domeniu şi va contribui la creşterea sustenabilă a industriei noastre cinematografice, eliminând decalajele dintre ţara noastră şi cele de la nivelul UE. În acest moment, majoritatea fondurilor de stat dedicate cinematografiei la nivel european sunt acordate sub formă de sprijin nerambursabil, ceea ce creează un avantaj comercial pentru casele de producţie din celelalte ţări membre UE", se arată în documentul amintit.

Sprijinul nerambursabil oferă o stabilitate mai mare pentru producătorii de film şi poate stimula dezvoltarea proiectelor cinematografice. Faptul că majoritatea fondurilor de stat din UE sunt acordate sub formă de sprijin nerambursabil poate crea decalaje competitive. Prin alinierea la această practică, se încearcă eliminarea acestor decalaje şi oferirea unui mediu mai echitabil pentru producătorii de film din ţara respectivă, precizează sursa citată.

De asemenea, se propune optimizarea procesului de finanţare prin desecretizarea fazei concursului de scenarii şi implementarea a două sesiuni continue de finanţare pe parcursul unui an.

Sunt stabilite termene şi durate fixe de depunere a dosarelor de concurs, prin intermediul unei platforme digitale, pentru a aduce fluiditate şi predictibilitate în procesul de finanţare.

Proiectul propune şi clarificarea atribuţiilor membrilor din comisiile de selecţie, perioada în care aceştia deţin această funcţie şi incompatibilităţile asociate, ceea ce va contribui la evitarea conflictelor de interese şi la asigurarea unui proces transparent atât în selecţie, cât şi în calitatea comisiilor ce urmează să stabilească proiectele finanţabile prin concurs selectiv.

O altă măsură propusă se referă la diferenţierea secţiunilor de finanţare prin concurs de proiecte, inclusiv prin introducerea secţiunii coproducţiilor minoritare, care facilitează îndeplinirea unor obligaţii de reciprocitate cu alte state cu care există o colaborarea strânsă, şi la delimitarea clară a tipurilor de proiecte pentru care se poate primi finanţare la fiecare secţiune de concurs.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.