Reteaua Corect

Premiul Lumiere pe 2017 a ajuns la cineastul Wong Kar-wai

Scris de newsreporter in 21 octombrie 2017 la 13:16, in Arts. 463 vizualizari Intra in discutie Taguri2017, chinez, cineast, Premiul Lumiere, regizor, Wong Kar-wai shortlinkhttp://crct.ro/nrHM

Regizorul chinez Wong Kar-wai a primit vineri în Franța, la Lyon (centru-est), Premiul Lumiere pentru întreaga carieră. La 59 de ani, el este primul regizor chinez care a primit acest premiu, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Premiul Lumiere pe anul 2017 i-a fost atribuit cineastului asiatic "pentru filmele sale neclasificabile și adevărate insule de frumusețe, pentru urma pe care a lăsat-o deja în istoria cinematografiei, pentru caracterul splendid și neterminat al operei sale, pentru neoanele din Hong Kong și zăpezile din Manciuria", au precizat organizatorii festivalului, într-un comunicat publicat pe site-ul Institutului Lumiere.

''Aș dori să dedic această onoare care mi s-a făcut soția și muzei mele, Esther. Există fragmente din ea în fiecare dintre personajele feminine din filmele mele'', a spus regizorul primind premiul din mâinile actriței franceze Isabelle Adjani.

În timpul unui masterclass în cursul după amiezii de vineri în fața cinefililor de la Festivalul Lumiere, Wong Kar-wai și-a dezvăluit metoda de lucru pe care nu a încetat niciodată ''să o pună la îndoială''.

''Nu-mi place să scriu pentru că este cea mai solitară fază a procesului creativ. Și tind să o amân cât mai mult posibil", a mărturisit regizorul.

Pentru acest cineast recunoscut ca fiind unul dintre cei mai fascinanți stiliști ai cinematografiei contemporane, turnarea este etapa cea mai ''semnificativă'' din producția unui film, deoarece ''acesta este momentul în care (filmul) prinde viață''. 

Meticulos și adesea indecis — o trăsătură care l-a împiedicat întotdeauna să lucreze cu un scenarist — Wong Kar-wai a evocat, de asemenea, relația sa cu actorii, pe care îi place mai întâi să-i ''observe'' pentru a imagina ''un spațiu de expresie" în care ei pot apoi "crea propria lor partitură".

În această logică, el a eliminat într-o zi în timpul filmării dialogurile destinate actriței sale preferate, Maggie Cheung, estimând că "mișcările corpului ei traduceau perfect spiritul scenei".

Născut în Shanghai în 1958, Wong Kar-wai nu avea decât 5 ani când a părăsit China, frământată de revoluția culturală, pentru a emigra în Hong Kong. Crescând sub influența culturală a coloniei britanice, el învață limba engleză și este interesat de a 7-a artă datorită mamei sale, care îl ducea în fiecare zi în sălile de cinema.

Profitând de boom-ul producției de filme, el a regizat primul său lungmetraj, "As A Tears Go By" (1988). Un thriller a cărui distribuție o include deja pe Maggie Cheung și în care își schițează gustul pentru montaj și un cinematograf întotdeauna în mișcare, plin de culori, melancolie și iubiri imposibile.

"Am avut șansa de a începe în perioada de glorie a cinematografiei din Hong Kong. Orașul devenise un studio în aer liber, unde plutea un aer de libertate", își amintește el.

Filmografia lui mai include, între multe altele, titluri ca In the Mood for Love (2000, O iubire imposibilă), Chungking Express (1994), The Grandmaster (2013, Marele maestru), Happy Together (1997, Fericiți împreună), Fallen Angels (1995) etc.

Considerat cel mai important eveniment cinematografic din lume dedicat filmelor clasice, Festivalul Lumiere este organizat din anul 2009 la Lyon de Institutul Lumiere. Ediția din 2017 se încheie duminică. 

La precedentele trei ediții ale festivalului de la Lyon, premiul Lumiere a fost atribuit actriței Catherine Deneuve (2016), cineastului american Martin Scorsese (2015) și cineastului spaniol Pedro Almodovar (2014).

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.