Reteaua Corect

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România: Există potențial

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, prof. univ. dr. Petru Lucaci, îşi exprimă încrederea în cultura contemporană românească şi pledează, în contextul Zilei Culturii Naţionale, pentru punerea în valoare şi promovarea creaţiei din toate domeniile, relatează Știripesurse.

"Eu cred în cultura contemporană românească. Cred că există aici un potenţial deosebit de exprimare în toate domeniile din sfera culturii şi merită efortul de a-l pune în valoare şi a-l face cunoscut. Desigur, trebuie nu doar să ne gândim la cultura contemporană, ci să încercăm, fiecare în zona de expertiză culturală, să realizăm proiecte noi, care să îmbogăţească patrimoniul cultural contemporan şi să arhiveze cu grijă şi respect ceea ce s-a făcut în domeniu până acum", a declarat, pentru AGERPRES, Petru Lucaci.

Potrivit acestuia, Uniunea Artiştilor Plastici din România organizează, cu sprijinul Ministerului Culturii, un eveniment la Muzeul Naţional de Artă Contemporană - cu o secţiune teoretică şi una documentar-expoziţională legată de un dublu centenar: 100 de ani de organizaţie profesională a plasticienilor din România şi 100 de ani de revistă de artă în România.

"Primul palier al proiectului evocă înfiinţarea în 1921 a Sindicatului Artelor Frumoase, din iniţiativa unor artişti precum Camil Ressu, Teodorescu-Sion, Artur Verona, şi transformarea lui prin fuziunea cu Sindicatul mixt al artiştilor din provincie în Uniunea Artiştilor Plastici. Al doilea palier este legat de apariţia în anul 1922 a primului număr din revista 'Artele Frumoase' - Revista Artelor Plastice cu Nicolae Tonitza ca prim-redactor", a spus plasticianul.

Preşedintele UAP consideră că perioada celor două aniversări (1921 - 1922) reprezintă un exemplu de implicare a statului în susţinerea culturii şi crearea unui cadru legislativ ce a permis finanţarea domeniului, constituirea unei infrastructuri necesare creaţiei şi expunerii şi, nu în ultimul rând, constituirea unui patrimoniu cultural prin sistemul de achiziţii de opere de artă pentru colecţiile statului.

"Interesul statului interbelic pentru artă s-ar putea constitui într-un exemplu de comportament instituţional, ce contribuie la profesionalizarea domeniului, ridicarea nivelului de cunoaştere şi acces la cultură şi, nu în ultimul rând, la îmbogăţirea tezaurului naţional. O astfel de abordare instituţională ar fi benefică tuturor, nu doar artiştilor", a subliniat Petru Lucaci.

Confirmată legislativ prin Legea nr. 238/2010, la propunerea academicianului Eugen Simion, Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită în data de 15 ianuarie, când este marcată ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.