Reteaua Corect

Poeta Louise Gluck a primit medalia Nobel

Scris de newsreporter in 08 decembrie 2020 la 11:17, in Arts. 590 vizualizari Intra in discutie TaguriLouise Gluck, Nobel shortlinkhttp://crct.ro/nx3T

Poeta americană Louise Gluck, laureata premiului Nobel pentru Literatură, profesor la Universitatea Yale în Massachussetts, a primit duminică medalia Nobel, potrivit DPA, citată de news.ro, relatează Știripesurse.

În contextul în care laureaţii nu au putut călători la Sotckholm sau la Oslo anul acesta pentru a-şi primi premiile, organizatorii le-au înmânat în ţările lor. Prima a fost Louise Gluck.

În fotografii publicate luni de Fundaţia Nobel poate fi văzută Louise Gluck în curtea sa, purtând mască, având medalia Nobel.

Comitetul care acordă premiul pentru Literatură a decis să o recompenseze pe Gluck pentru „vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumuseţe austeră, face universală existenţa individuală”.

Gluck, în vârstă de 77 de ani, s-a născut la New York. A debutat în 1968 cu "Firstborn" şi a publicat 12 colecţii de poezie, precum şi volume de eseuri despre poezie.

În discursul său de acceptare a premiului, publicat luni, Gluck a rememorat momentul când a intrat în contact cu poezia şi a organizat o competiţie în imaginaţia sa ''pentru a desemna cel mai frumos poem din lume''. Finaliştii au fost "The Little Black Boy" de William Blake (1757 -1827) şi "Swanee River" de Stephen Foster (1826-64), a spus ea referindu-se la poetul britanic şi la textierul şi compozitorul american.

Ea a recitat atât poemul, cât şi cântecul în minte, amintindu-şi afecţiunea pe care a simţit-o.

"Am fost sigură că Blake în special era întrucâtva la curent cu acest eveniment. Am înţeles că a murit, dar simţeam că încă este viu, din moment ce-i puteam auzi vocea vorbindu-mi, deghizată, dar vocea sa'', a spus Gluck, punctând că Blake a câştigat competiţia.

Gluck a notat: "Cei dintre noi care scriem cărţi probabil îşi doresc să ajungă la cât mai mulţi cititori. Dar unii poeţi nu văd să ajungem la mulţi în termeni spaţiali, precum într-o sală plină''.

"Cred că acordându-mi acest premiu, Academia Suedeză a ales să onoreze vocea intimă, privată, pe care enunţul public o poate mări sau extinde uneori, dar nu o poate înlocui niciodată", a spus ea.

Premiile Nobel sunt înmânate în mod tradiţional pe 10 decembrie, data comemorării fondatorului prestigioaselor distincţii, industriaşul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Recompensele de anul acesta valorează fiecare 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.