Reteaua Corect
Silviu Ionescu

Poate aduce Diaspora primul Premiu Nobel Romaniei?

Scris de Silviu Ionescu in 15 aprilie 2011 la 12:37, in Arts. 319 vizualizari Intra in discutie Taguridiaspora, Florentin Smarandache, premiul nobel shortlinkhttp://crct.ro/neWB

Scriitorul American de origine romana Florentin Smarandache a fost nominalizat pentru Premiul Nobel 2011, in domeniul literaturii. De ce spun ca, in cazul fericit in care merituosul scriitor ar si castiga, ar fi primul Premiu Nobel pentru Romania?

Raspunsul este ca cei trei romani care au avut aceasta onoare, pana acum, au fost nominalizati de catre statele care i-au adoptat si ma refer la medicul George Emil Palade, militantul anti-nazist Elie Wiesel si la scriitoarea Herta Mueller, valoroasele premii mergand astfel in SUA si Germania. In cazul scriitorului Smarandache, nominalizarea a fost facuta de catre Academia Daco-Romana din Bucuresti si chiar daca acesta este roman-american si traieste in SUA, s-ar considera ca premiul ar merge in Romania!

Sunt convins ca am merita aceasta reparatie morala, mai ales datorita faptului ca doar mandria exacerbata, a lui Ceausescu, ne-a facut ca cel de-al patrulea roman care a primit un Nobel, care a trait si-a murit in tara noastra, medicul Ioan Moraru, sa nu poate trece aceasta realizare in contul Romaniei.

Despre Ioan Moraru s-a scris foarte putin in Romania, la inceput, cand a castigat Nobelul, adica in anul 1985, din cauza lui Ceausescu, care nu-si explica cum “un simplu muritor de rand” i-a putut fura premiul visat, iar ulterior din cauza unei metehne mai vechi pe care o avem, aceea de-a ne uita foarte repede valorile.

Cercetatorul Ioan Morar, care la acea vreme era unul dintre liderii organizatiei “International Physicians for the Prevention of Nuclear War”, a primit Nobelul pentru Pace alaturi de alti doi colegi de-ai sai, un rus si un american, care au fost considerati adevarati eroi in tarile lor. Este de apreciat faptul ca si URRS-ul, patria comunismului, a recunoscut performanta exceptionala a lui Mihail Kuzin, cata vreme lui Morar nu i s-a permis nici macar infiintarea unei filiale a “International Physicians for the Prevention of Nuclear War”, in Romania, ceea ce in final, chiar daca aceasta a trait si a murit in Romania, a facut ca aceasta performanta sa nu poata fi trecuta si in contul tarii sale.

Revenind la scriitorul Florentin Smarandache, acesta este un autor prolific, care a scris peste 75 de carti si a publicat peste o suta de articole si note stiintifice. Disident pe vremea lui Ceuasescu, a fugit din Romania in anul 1988 si s-a stabilit in SUA in anul 1990. Atuurile sale principale sunt numarul mare de cititori care-i acceseaza, anual, cartile in format electronic, dar si varietatea acestora, care reprezinta 110 de tari, de pe toate continentele.  Este foarte activ in presa literara a exilului romanesc si este, de asemenea, tatal paradoxismului in literatura (folosirea excesiva a antitezelor, contradictiilor si paradoxurilor) si nu in ultimul rand, poate fi primul scriitor trilingv(romana-franceza-engleza) castigator al unui Nobel.        

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.