Reteaua Corect

Personajul Harry Potter împlinește 20 de ani

Scris de newsreporter in 26 iunie 2017 la 11:31, in Arts. 411 vizualizari Intra in discutie Taguri20 de ani, harry potter, j.k. rowling, primul volum, romane shortlinkhttp://crct.ro/nr3H

În urmă cu exact 20 de ani, la 26 iunie 1997, scriitoarea britanică J.K. Rowling a publicat primul volum din seria Harry Potter după ce s-a confruntat cu circa zece refuzuri din partea editurilor, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Sursa imagine: gokids.ro

Intitulat "Harry Potter și Piatra Filosofală", volumul a fost urmat de alte șase romane, opt filme, o piesă de teatru și a dus la crearea de parcuri tematice în SUA și în Japonia, a unui traseu turistic în Scoția, a unei expoziții permanente la studiourile Warner Bros de la Londra și la apariția unei lungi suite de produse de marketing.

Născută la 31 iulie 1965 la Chipping Sodhury, în vestul Angliei, într-o familie modestă, Joanne Kathleen Rowling a studiat franceza la universitatea din Exeter.

Ea a plecat în Portugalia să predea limba engleză și acolo a început să scrie aventurile lui Harry Potter.

J.K. Rowling s-a căsătorit în 1992 cu un portughez și a născut o fiică, Jessica, apoi a divorțat în 1995 și s-a instalat la Edinburgh, în Scoția, unde a trăit din alocațiile sociale. Ea a terminat saga și a găsit un editor, Bloomsbury, în august 1996.

Desemnată cea mai bună scriitoare britanică în viață în 2006, ea are o avere de 650 de milioane de lire sterline (743 de milioane de euro), potrivit topului persoanelor celor mai bogate din Marea Britanie publicat de Sunday Times în mai 2017.

Născută în mintea autoarei în 1990, cu prilejul unei călătorii cu trenul între Manchester și Londra, saga relatează aventurile unui tânăr vrăjitor pe nume Harry Potter și a prietenilor săi Ron Weasley și Hermione Granger, la Școala de magie, farmece și vrăjitorii de la Hogwarts, condusă de Albus Dumbledore. Intriga principală a seriei este lupta între Harry Potter și Lord Voldemort (Cap-de-mort în ediția din România), un practicant al magiei negre în căutarea imortalității care i-a asasinat pe părinții băiatului atunci când el era încă un bebeluș.

Șapte volume au fost publicate între 1997 și 2007, fiecare derulându-se în timpul unui an școlar. Povestea începe în vara lui 1991, când Harry Potter, care nu a împlinit încă 11 ani, a fost invitat să se alăture Școlii de magie de la Hogwarts.

Cele șapte cărți au fost ecranizate în opt filme, ultimul volum, "Harry Potter și Talismanele Morții", fiind împărțit în două lungmetraje realizate de David Yates. Primele două filme pentru marele ecran au fost regizate de Chris Columbus, al treilea de mexicanul Alfonso Cuaron, al patrulea de Mike Newell și ultimele patru de David Yates.

În "Harry Potter și Copilul Blestemat", o piesă de teatru în două părți jucată la Londra din iulie 2016, Harry Potter este adult și tată a tei copii. Personajul se luptă cu un trecut care refuză să-l lase în pace, iar moștenirea familiei se dovedește destul de grea pentru fiul său cel mai tânăr, "copilul blestemat", Albus Severus Potter.

În total, cele șapte volume ale seriei, traduse în 79 de limbi în 200 de țări, s-au vândut în peste 450 de milioane de exemplare în întreaga lume, din care 28 de milioane în Franța, de la lansarea seriei în 1997, susține editura britanică Bloomsbury.

Primul volum a fost tipărit într-un tiraj de 1.000 de exemplare — devenite comori pentru colecționari — și i-a adus lui J.K. Rowling un contract de 1.500 de lire sterline (1.700 de euro).

Potrivit datelor postate pe site-ul statisticbrain.com în septembrie 2016, filmele au adus în întreaga lume 7,2 miliarde de dolari (6,5 miliarde de euro), cărțile 7,7 miliarde de dolari (6,9 miliarde de euro) și jucăriile derivate 7,3 miliarde de dolari (6,5 miliarde de euro).

Studiourile Harry Potter de la Leavesden, în nordul Londrei, permit descoperirea universului filmelor într-o expoziție permanentă. Deschisă din 2012, expoziția are 6.000 de vizitatori pe zi. De asemenea, există parcuri tematice create de studiourile Universal la Orlando, în Florida, la Hollywood, California, și la Osaka, în Japonia.

La rândul său VisitScotland, biroul de turism scoțian, a înființat un circuit "100% Harry Potter" cu ghid de patru zile, de la Edinburgh până în Highlands, trecând pe la viaductul de la Glenfinnan.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.